Ernman rasar mot TV4: Beskriver autistiska som fixerade vid att döda.

I måndagens avsnitt av ”Svenska fall för FBI” i TV4 förklardes det att personer med Aspergers syndrom kan bli besatta av att döda. Det fick Malena Ernman, och många andra, att reagera starkt mot kanalen.

Det fins tyvärr många fördomar om de som lever med Aspergers syndrom och det är verkligen synd när de förutfattade meningarna sprids vidare.

I TV4:s ”Svenska fall för FBI” beskrevs personer med den autistiska diagnosen Aspergers.

– Vad som kan hända med autistiska personer det är att man blir fixerad vid exempelvis att döda, hörs Henrik Belfrage, forskningschef vid Rättspsykriatiska regionkliniken, säga i programmet.

Operasångerskan Malena Ernman har en 12-årig dotter, Greta, som fick nyligen diagnosen Aspergers syndrom. Malena tog riktigt illa vid sig när hon såg programmet och gick till hård attack mot TV4 på Twitter.

”Häpnadsväckande att @TV4 sprider såna här galna fördomar. Skadan är enorm”, skrev hon bland annat.

 

Skärmavbild 2015-06-02 kl. 13.54.36

 

För Expressen utvecklar hon sin frustration:

– Tanken på den kampen vi har fört, med mitt barn som har Aspergers som är den mest empatiska lilla människan man kan tänka sig, som inte ens vill döda en myra. Nu blir man så fruktansvärt förbannad, säger Ernman.

Hon har inte fått svar från vare sig TV4 eller personerna bakom ”Svenska fall för FBI”. Expressen har också sökt TV4, men utan framgång.

– Jag är verkligen beredd på att ge dem en knytnäve på näsan. De gör det inte lättare, det är redan så fruktansvärt svårt. Att sen få något sådant här är ett bakslag.

Hon kräver nu att tv-kanalen ber om ursäkt.

– De ska definitivt be om ursäkt. De ska ta kontakt med alla de föreningar som har med autism att göra, säger hon.

 

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna