Ett misstag på skolan dödade 12-årige sonen – nu skickar mamman en lärdom till alla föräldrar

Att en gymnastiklektion i skolan skulle bli en tolvårig pojkes död var det ingen som hade kunnat tro. Men det som hände tolvårige Rory Stauton ger oss alla en lärdom om att alltid ta skador på allvar, även om verkar harmlösa.

Det var på en vanlig gymnastiklektion vid Jackson Heights i New York som något gick extremt snett. Tolvårige Rory Stauton kastade sig efter en fotboll, men föll hårt och fick ett djupt sår.

Rorys lärare tyckte inte att såret var så illa att han behövde läkarvård, så han bestämde sig för att själv linda om det. Han missade dock en viktig detalj som kostade Rory livet.

 

Läraren tyckte inte att läkarvård behövdes

Gymnastikläraren glömde att tvätta rent Rorys sår, och satte på två plåster som fängslade bakterierna. Dagen efter hade Rory fått feber och smärta i benet där såret var, men när han uppsökte barnläkare trodde de att han var uttorkad.

 

Facebook/Rory Staunton Foundation

 

Rory fick smärtstillande och medicin mot feber och illamående, men inget hjälpte. Två dagar efter händelsen hade Rorys tillstånd förvärrats ytterligare, och eftersom att föräldrarna blev oroliga körde de honom till akuten. Där visade det sig att det var värre än de trodde.

 

Kraftig blodförgiftning

 

Såret hade gett Rory en blodförgiftning, som borde behandlats långt tidigare. Men då infektionen påverkat sådan stor del av kroppen var de för sent, Rory skulle dö.

Blodförgiftning, även kallat Sepsis, är en infektion som sprider sig i hela kroppen och slår ut flera av de viktigaste organen. Sepsis dödar flera miljoner människor varje år. Personen som drabbas kan räddas om man upptäcker det och behandlar det i tid, detta enligt Vårdguiden.

Rorys mamma har valt att dela med sig av berättelsen för att uppmana andra föräldrar och anhöriga att vara uppmärksamma när man gör illa sig. Vad som kan verka harmlöst kan sluta i katastrof.

Dela gärna för att hjälpa mamman att sprida varningen.