”Eva” tvingas låna pengar av sina barn – en av tiotusentals fattigpensionärer i Sverige

Många svenska pensionärer kämpar med att klara vardagen ekonomiskt på grund av att inkomsten efter skatt är så låg. Bara i Kronoberg och Kalmar lever 18 000 pensionärer under EU:s gräns för fattigdom, en av dem är ”Eva” som måste få hjälp av sina söner för att klara sig. 
– Det är jätteallvarligt enligt min mening, säger Denis Rehn, ordförande i PRO Ljungby.

Den ekonomiska situationen är allvarlig för många svenska pensionärer. En av alla som SVT pratat med är en kvinna som de valt att kalla ”Eva”, då hon vill vara anonym.

”Eva” blev änka för fem år sedan, och chockades över hur svårt det var att klara sig på bara en lön med alla utgifter man inte kommer undan. Hon har en pension på 12 002 kronor i månaden, och när hyran är betald har hon cirka 6 000 kronor kvar. Då ska skatt, försäkring och bensin betalas. När SVT frågar om hon klarar sig på den inkomsten svarar hon: 
– Ja det måste man ju. Men jag skulle aldrig ha råd att ha bil om jag inte hade haft hjälp av mina söner. Jag klarar skatt, försäkring och bensin. Men jag skulle inte ha råd att lämna in den på reparation. 

Många har det ännu tuffare än ”Eva”. De som har en inkomst under 11 830 kronor i månaden räknas som fattigpensionärer enligt EU:s mått. Bara i Kalmar och Kronoberg lever 18 000 pensionärer under detta, det rapporterar SVT Nyheter Småland. Detta har gjort att regeringen och pensionsgruppen börjat granska grundskyddet i pensionssystemet, där garantipension, äldreförsörjningsstöd och bostadstillägg ingår. 
– Det är jätteallvarligt enligt min mening, säger Denis Rehn, ordförande i PRO Ljungby.

Foto: Maria Symchych

Det är verkligen dags att regeringen gör något åt den ekonomiska situationen för våra svenska pensionärer, därför bör frågan aldrig sluta tas upp. Dela gärna för att lyfta ämnet så att våra pensionärer och blivande pensionärer kan få det bättre.