Expedit frågar om hon verkligen vill ha svarta dockan – 3-åriga Sophias svar är guld

Ingen föds till rasist – det är ett inlärt beteende. Här är ett starkt bevis på det.

Det här är Sophia. Hon är en helt vanlig treåring som precis lärt sig gå på pottan. Eftersom dottern varit så duktig bestämde sig mamma Brandi för att hennes lilla solstråle gjort sig välförtjänt av en belöning. Därför tog hon med sig Sophia till affären. 

Där skulle Sophia själv få välja ut en present och eftersom hon älskar dockor blev valet knappast svårt. Något som däremot visade sig svårare var att övertyga kassörskan om köpet. 

Anledningen – expediten i kassan ifrågasatte om inte Sophia ville ha en docka som var ”mer lik henne själv”.

Denna rasistiska antydan gjorde mamma Brandi rasande – men det är Sophias svar på tal som nu fått en halv miljon människor att jubla på Facebook.  

brenner2
© Brandi Brenner (Facebook)

Så här skrev mamma Brandi på sin Facebook-sida

”Nick och jag sa till Sophia att hon, eftersom hon nu visat att hon kan gå på pottan själv i en hel månad, skulle få välja ut ett pris i affären. Hon valde, så klart, en ny docka. Hon är verkligen besatt. När vi skulle betala frågade personen som satt i kassan om Sophia skulle gå på ett födelsedagskalas. Vi båda gav henne en frågade blick som svar. Då pekade hon på dockan och frågade Sophia om hon valt ut den till en vän. Sophia bara fortsatte titta på henne. Jag berättade för kassörskan att dockan var tänkt som ett pris för att Sophia varit så duktig och numer är fulltränad på pottan.

Kvinnan gav mig då en förbryllad blick, så jag vände mig om till Sophia och frågade: ”Är du säker på att du vill ha den här dockan, älskling?”. Då tog Sophia till slut själv ton och sa: ”Ja, tack!”. Kassörskan svarade: ”Men hon ser ju inte ut som dig. Vi har flera andra dockor som liknar dig mer”. Jag blev genast arg, men innan jag ens hann säga någonting svarade Sophia: ”Jo, det gör hon. Hon är en doktor och jag är också en doktor. Och jag är en söt flicka och hon är en söt flicka. Ser du hennes fina hår? Och ser du hennes stetoskop?” Lyckligtvis bestämde sig kassörskan till slut för att släppa frågan och bara svara med ett, ”åh, vad fint”. Den här upplevelsen bekräftade bara min övertygelse att vi inte föds med någon idé om att hudfärg betyder någonting. Hudfärg kommer i flera olika färger precis som hår och ögon – och varje nyans är vacker.”

Hennes Facebook-uppdatering har kärleksbombats av nästan en halv miljon människor som tryckt på gilla under hennes bild och historia. Samtidigt har kommentarsfältet fyllts av tiotusentals hjärtan efter den där dagen i affären. 

Sophia är verkligen en supertjej som gav svar på tal! 

familjensamlad
© Brandi Brenner (Facebook)

Dela gärna den här fina historien med dina vänner om du också tycker Sophia är en supertjej!