Experten: Att dricka vin gör dig smartare

Helgen är här och det är lätt att tankarna förs mot hur gott det vore med ett glas vin. Ett kallt glas rosé på en uteservering eller avkopplande rött smakar bra efter en lång vecka, men det kan lätt kännas som att det blir för mycket av det goda. 

Hör du till de som kan drabbas av dåligt samvete efter några glas kvällen innan så bör du fortsätta läsa nu, en ny medicinsk bok avslöjar att vin är som burpees för hjärnan. 

Om ett glas vin låter mer lockande än att gå till gymmet idag så behöver du inte ha dåligt samvete om du väljer det första. Att dricka vin ger nämligen träning till vår viktigaste muskel – hjärnan. 

Enligt Gordon Shepherd, medicinsk professor vid Yale university, så stimuleras flera sinnen vid vindrickande, bland annat så tränas minnet och mönsterigenkänningen. Han jämför vindrickande med att göra burpees, fast effekten går till hjärnan. 

Shutterstock/Ievgenii Meyer

Gordon Shepherd berättar att molekylerna i vin saknar arom, vilket gör att tusentals smak- och luktreceptorer stimuleras i munnen. Han förklarar det hela ingående i sin nya bok “Neuroenology: How The Brain Creates The Taste of Wine,”

Med andra ord så tränar du din hjärna medan du dricker vin. Dela gärna vidare glädjebeskedet till någon vinälskare!