Expertens varning: Därför ska du undvika citrusfrukter i solen

En svalkande citrusdryck kan vara precis vad man längtar efter en varm dag sommardag. Kanske en drink eller ett glas vatten med lime i. Men just citrusfrukterna bör man se upp med, i kombination med sol kan de nämligen orsaka svidande blåsor och brännskador på händerna. 

– Det är väldigt smärtsamt, säger Liv Eidsmo, forskare på hudsjukdomar vid Karolinska institutet.

Om du oförklarligt drabbas av svåra blåsor eller brännskador på huden i sommar bör du se över du drack eller åt i solen, det kan nämligen bero på citrus. Kombinationen av fruktsaft och solljus kan nämligen orsaka en allergisk reaktion på huden, det berättar Liv Eidsmo, som är forskare på hudsjukdomar vid Karolinska institutet. 
– Det kan bli som en brännskada med rodnad, det är väldigt smärtsamt, säger hon till Expressen.

Blåsorna är en speciell hudsjukdom som heter ytofototoxisk kontaktdermatit, och ofta orsakas de av saften av citrusfrukter eller selleri när de varit i kontakt med huden. 
– När huden kommer i kontakt med lime- eller sellerisaft tar sig saften in i hudens celler. Om man sedan vistas en längre tid i stark sol kan det leda till rodnad, brännblåsor eller inflammation, säger Liv Eidsmo.

Foto: Wikimedia Commons

Om du drabbas ska du: 

  • Behandla det som att du brännt dig i solen.
  • Rengöra blåsorna så att de inte blir infekterade.
  • Smörja med hydrokortisonsalva. 
Foto: Wikimedia Commons

Det här hade jag ingen aning om. Nu hjälps vi åt att informera andra då blåsorna kan bli extremt smärtsamma. Dela gärna för att varna andra.