Eyra, 4, kan räddas från dödsdomen – nu vill mamma Ylva ha svenska folkets hjälp

Tanken på att förlora sitt barn är en förälders värsta mardröm. Så när Ylva Wieslander från Sundsvall fick veta att hennes dotter Eyra har en dödlig sjukdom rasade hennes värd samman. Läkarna har sagt att Eyras dagar är räknade, men det finns en liten strimma av hopp för fyraåringen. Nu vädjar mamma Ylva till svenska folket om hjälp. 

För ett år sedan, när Eyra skulle fylla fyra år, fick familjen veta att hon led av den obotliga sjukdomen Sanfilippo typ C. Sjukdomen gör att Eyra saknar ett enzym som gör att hennes hjärnfuktioner så småningom kommer att slås ut, och läkarna har gett henne femton år till att leva.

Eftersom att sjukdomen är obotlig har det inte funnits något hopp sedan familjen fick beskedet, fram tills nu. För första gången i sjukdomens historia har man genom genterapi lyckats behandla möss som drabbats av sjukdomen. Detta är revolutionerande framsteg, men för att forskningen ska kunna utvecklas behövs pengar. Det ingav hopp hos förtvivlade mamman Ylva Wieslander, som på sin privata Facebook skriver såhär: 

”Alla som lever i närheten av ett barn kan nog förstå att vi lever i en outhärdlig smärta och sorg, och många frågar oss ifall de kan hjälpa till på något sätt.

Och ja, det kan ni. För första gången i den här sjukdomens historia finns det en liten strimma hopp. Banbrytande forskning inom genterapi pågår på Manchesters universitet av ett forskningsteam lett av en man som heter dr Brian Bigger. Redan idag har man lyckats behandla sjukdomsdrabbade möss med den nya metoden med lovande resultat. Eftersom att Sanfilippo typ C är en sällsynt sjukdom bedrivs all forskning med hjälp av donationer och ni har nog förstått vad jag tänker be om, just det, pengar. Om ni har en femma, en tjugolapp eller en hundralapp till övers, snälla, donera den! Maj ut samlar jag in donationer och alla insamlade pengar går direkt till ovannämnda forskningsprojekt på universitetet i Manchester”.

 

Foto: Sofie Granberg.

Alla som är föräldrar vet att man skulle vara villig att göra vad som helst om ens barns liv stod på spel. För Ylva är hoppet allt. Dela gärna för att uppmärksamma fler på donationen så kanske lilla Eyras liv kan räddas.