Facebook räddade hennes liv – dolda tecknet visade sig vara cancer

Jag tror att de flesta av oss kan räcka upp en hand och erkänna att vi åtminstone någon gång om dagen surfar in på Facebook för att scanna av flödet och se vad våra vänner hittar på.

Visst matas vi med mycket nonsens som inte väcker vårt intresse – men faktum är också att sajten är en av våra allra viktigaste nyhetskällor.

Och ibland kan den till och med rädda liv. Fråga bara den 38-åriga kvinnan Becky Hamer från engelska Holmfirth, Yorkshire.

Allt tog sin början när en kvinna i Australien, Kylie Armstrong, delade ett foto som visade sidan av hennes bröst. Där fanns tre knappt märkbara gropar – som hade förändrat hennes liv drastiskt. Det var nämligen ett symptom som visat att hon drabbats av bröstcancer. 

Eftersom få känner till att det kan vara ett tecken på den livsfarliga sjukdomen bestämde sig Kylie för att uppmärksamma andra.

”Jag delar det här eftersom jag hoppas att det kan göra folk medvetna om att bröstcancer inte alltid är en upptäckbar knöl”, skrev hon på Facebook och fortsatte: 

”Vänligen dela för att öka medvetenheten”.

Inlägget fick hundratusentals delningar och spreds över hela världen. Bland annat till den lilla orten Holmfirth i England – där 38-åriga Becky Hamer såg inlägget och konstaterade att hon hade just sådana gropar på sitt bröst.

Hon skyndade iväg till läkaren och tre veckor senare fick hon diagnosen bröstcancer.

– Hade jag inte sett inlägget så hade jag inte gjort något åt saken, så hon räddade praktiskt taget mitt liv, säger Becky Hamer till The Huddersfield Daily Examiner.

Bildkälla: Becky Hamer (Facebook)

Sedan dess har Becky fått behandling för sin cancer, som nu är på tillbakagång. Hon måste dock ta bromsmediciner under de fem närmaste åren.

Men hade det inte varit för ett viralt inlägg på Facebook, som ledde till att hon upptäckte cancern i tid, så hade historien kunnat få ett helt annat slut.

– Jag hade kanske fått andra symptom längre fram, men då hade det kanske varit för sent, säger Becky Hamer till The Huddersfield Daily Examiner.

Hon är evigt tacksam till kvinnan bakom inlägget, Kylie – som själv mest är glad att bilden fick kvinnor runt om i världen att gå till läkaren och kontrollera sig.

– Jag känner mig inte på något vis som en hjälte. Jag hade aldrig kunnat tänka mig att det skulle nå ut till så många, säger Kylie Armstrong till Your Daily Dish.

LÄS MER: Upptäck bröstcancer i tid – 6 vanliga symptom

Att dela kan bevisligen rädda liv. Sprid inlägget vidare för att uppmärksamma alla du känner på det dolda tecknet som kan vara cancer!