Familjen får betala 12 000 i böter – för krossat skolfönster

För 12 209 kronor kan man köpa något fint eller göra något roligt, till exempel åka på en resa. Eller så använder man pengarna till något nödvändigt, men jag ser helst inte att en krossad ruta blir en sådan sak. 

Nu bötfälls fyra familjer för att deras barn krossat fönsterrutor på Västervångsskolan. Summan? 12 209 kronor vardera.  

Den 14 januari visade sig bli en dyr dag för fyra barnfamiljer i Landskrona. Den dagen sågs flera barn mellan 11 och 13 år krossa tretton fönster på Västervångskolan, vilket blev en dyr räkning, det berättar Helsingborgs Dagblad

Först och främst fick ett vaktbolag laga de trasiga fönstren för att förhindra fler skador, för det ville bolaget ha 3 512 kronor. Sedan skickade glasfirman en räkning på 45 325 kronor för material och arbete. 

Den sista kostnaden bjuder på kommunen på, därför landade summan slutligen på 48 837 kronor, vilken barnens familjer får dela på. 

Enligt Helsingborgs Dagblad är det ovanligt att någon misstänkt gärningsperson får ta ansvar för skadegörelse av detta slag, men kommunen hänvisar till skadeståndslagen. Enligt den måste andra inblandade betala en större summa om en familj inte har pengar. 

En krossad ruta kan bli en dyr historia. Det är viktigt att lära barn att skadegörelse är fel. Dela gärna för att uppmärksamma andra.