Familjen misstänker att något är fel – sätter upp dold kamera och avslöjar det otänkbara

Tanken med äldreboenden är ju egentligen så fin. En fridfull plats där våra äldre, de män och kvinnor som har byggt upp vårt land med sina bara händer, hamnar för att få lite extra hjälp i vardagen – du vet, en sådan vård och omsorg som vi själva inte har möjlighet att ge dem längre.

Men tragiskt nog fungerar det inte alltid lika bra i praktiken. Det finns nämligen människor som utnyttjar sin beroendeposition, som går på de som inte kan försvara sig – och som sårar de äldre som vi älskar så mycket.

Detta exempel, som inträffade på ett vårdhem i amerikanska Texas, är nog bland det värsta jag sett.

Bildkälla: Youtube

Minnie Graham hade levt ett långt och lyckligt liv. Men som för så många andra kom hon till en punkt då det inte gick att bo kvar hemma längre – och Minnies familj hjälpte henne därför att ordna plats på ett vårdhem.

Hon hade en stor familj med både barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Alla brydde sig väldigt mycket om Minnie och hon fick ofta besök av dem på vårdhemmet.

Snart märkte familjen hur Minnie allt oftare klagade på personalen. Hon påstod att hon blev slagen, menade att de behandlade henne illa och hade blåmärken i ansiktet och på kroppen.

Bildkälla: Youtube

Föreståndaren hävdade i sin tur bara att Minnie brukade ramla ur sin rullstol och att det var därför hon fått blåmärken.

Familjen visste inte vad de skulle tro. De behövde fler bevis, de ville verkligen tro att vårdarna hade goda avsikter.

Så de bestämde sig för att ta saken i egna händer – och installera en dold kamera i Minnies rum. På så sätt skulle de med egna ögon kunna se hur vårdarna tog hand om henne.

Bildkälla: Youtube

Men inget hade kunnat förbereda dem på vad som skulle fångas på kameran.

De två vårdarna slog och sparkade Minnie som skrek av smärta. De knuffade henne ur rullstolen med full kraft. Efter att ha tvättat Minnies kropp så tryckte de in den använda trasan i 98-åringens mun efteråt.

De var hårdhänta, elaka – och gick på en människa som inte kunde försvara sig.

Bildkälla: Youtube

Den chockade familjen gjorde naturligtvis en polisanmälan. Vårdarna fick inte heller vara kvar på äldreboendet – men sjukt nog har båda kvar sina certifikat så att de kan jobba på andra vårdhem.

Det är avskyvärt att detta kan hända, jag kan inte ens föreställa mig hur förkrossad jag hade blivit om någon gjort så mot min mamma.

Här kan du se ett nyhetsinslag om händelsen. Varning för starka bilder.

Det är en avskyvärd och tragisk historia, men förhoppningsvis kan den öka medvetenheten om hur våra äldre behandlas.

Nu tycker jag vi hjälps åt att dela vidare, för att uppmärksamma situationen och sätta ner foten en gång för alla. Så mycket mer kan göras för att våra äldre ska få ha en bra sista tid i livet!