Familjen struntade i semestern och hjälpte flyktingar i Grekland istället. Nu hyllas deras hjälteinsats.

Familjen Öhman åkte på sommarsemester till grekiska ön Lesbos. Men resan blev inte som väntad. När de var på plats möttes de av flyktingkatastrofen och människor som hade förlorat allt. Familjen skippade då sin semester och ägnade istället tiden till att hjälpa flyktingarna. Nu hyllas familjens fina insats.

Paula Stenström Öhamn berättar att hon givetvis hade hört om flyktingsituationen vid Medelhavet innan familjens resa. Så innan de begav sig hade hon hittat en Facebooksida där volontärer på ön skrivit vad de behövde. Så familjen Öhman tog med sig så lite privatsaker som möjligt och på det sättet lyckades de få med sig 30 kilo blöjor, bindor, kläder och skor. Och i samma Facebookgrupp fick de ihop 35 000 kronor som de köpte solhattar, mat, vatten, nappflaskor och blöjor för.

När familjen väl kom ner till Lesbos blev allt så mycket mer verkligt och de förstod hur akut läget var. Paula berättar att det bara var dem och några volontärer på plats. Så Paula och hennes man Martin och deras två barn Jack, 12 och Dolores, 8, tvekade inte en sekund att hjälpa flyktingarna. Solsemestern fick vänta.
– Där fanns barn som var helt utmattade efter båtfärden i stekhet sol. När man har katastrofen rakt framför sig så går det inte att inte göra något, säger Paula till Aftonbladet.

Under två dagar bredde familjen smörgåsar till de nödställda. Martin tog hyrbilen och skjutsade kvinnor och barn i skytteltrafik till uppsamlingsplatsen och de delade ut vatten till de som gick på slingriga vägar i den stekheta solen. Familjen chartrade dessutom en buss som hjälpte till att transportera de nödställda till flyktinglägret.
– Man kan läsa om hemska saker men ändå inte riktigt förstå. Där och då fanns inget att välja på, det var bara att köra, säger Martin till Aftonbladet.

Uppsamlingsplatsen var en grusparkering där man hade satt upp några presenningar för att skydda mot solen. Inom kort var där det 1000 människor som väntade på att fortsätta färden mot flyktinglägret i Mytilni och för att sedan förhoppningsvis fortsätta till något ställe inom EU:s gränser.

Nu har familjen Öhman kommit hem till Stockholm efter den omtumlande resan.
– Man blir väldigt arg på att världen är så fruktansvärt orättvis. Att bidra med det lilla vi kunde direkt på plats kändes helt självklart, säger Paula till tidningen.

Det är fantastiskt att det finna så fina människor som familjen Öhman, all heder åt dem. De förtjänar verkligen att hyllas för sin hjälteinstats!

”När man har katastrofen rakt framför sig så går det inte att inte göra något”.

Posted by Aftonbladet on Monday, August 31, 2015

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.