Familjen varnar alla småbarnsföräldrar efter 3-årige dotterns nära döden-upplevelse vid poolen.

Nu när sommaren är här så beger sig mängder av familjer ut till närmaste sjö, pool eller hav för att ha en härlig dag vid vattnet. Men bland allt lek och stoj gäller det som förälder att vara uppmärksam – för annars kan olyckan vara framme. Ett barn som det nyligen kunde ha gått riktigt illa för var 3-årige Lizzie från Missouri, USA. Den lilla flickan trillade i vattnet men blev räddad av sin storebror och allt såg ut att vara helt okej – men när hon var på väg att somna rusade en familjemedlem fram med chockerande uppgifter. Nu varnar familjen alla andra föräldrar för liknande situationer.  

När Lizzie ramlade ner i poolen var hennes 13-årige storebror Sam snabbt framme och drog upp flickan. Där och då såg det kritiskt ut.

– Hon var grå i ansiktet, blå om läpparna och hennes ögon var inne i hennes huvud. Hon spottade upp vatten och grejer. Jag vet inte vad som hände, jag var riktigt rädd, säger Sam till KFVS-TV.

lizzie1
Bildkälla: KFVS-TV

Men efter broderns hjärt-lungräddning återhämtade sig Lizzie. Familjen trodde att allt var lugnt och att faran var över.

lizzie2
Bildkälla: KFVS-TV

Snart visade det sig dock att allt inte stod rätt till. Den 3-årige flickan blev slö och var plötsligt på väg att somna. Men i sista sekund rusade flickans moster fram.

– Hon sa ”låt inte bebisen somna”, och jag svarade ”varför inte?”. Då sa hon ”för att hon inte kommer vakna igen”, berättar mamman för KFVS-TV.

lizzie3
Bildkälla: KFVS-TV

Mostern hade nyligen läst om ett sällsynt fenomen som kallas sekundär drunkning. Det kan inträffa upp till 72 timmar efter att man har badat och andats in vatten – och innebär att lungorna inte kan transportera tillräckligt med syre till blodet. I värsta fall kan det sluta med att man kvävs.

lizzie4
Bildkälla: KFVS-TV

Symptomen för sekundär drunkning är bland annat att man blir trött och sömnig, något som fick Lizzies moster att reagera. Andra tecken att hålla utkik efter är ihållande hosta, att barnet spyr, svårigheter att andas, bröstsmärtor, feber samt förändrat beteende, som exempelvis att barnet är väldigt irriterat.

lizzie5
Bildkälla: KFVS-TV

Familjen åkte genast till sjukhuset där flickan fick stanna i 7 timmar. Hade det inte varit för en uppmärksam moster så hade det hela kunnat sluta på värsta tänkbara sätt.

– Det skrämmer mig och jag är så tacksam till Gud att han lät henne andas igen, säger mostern till KFVS-TV.

lizzie6
Bildkälla: KFVS-TV

Kunskapen om symptomen för sekundär drunkning räddade 3-årige Lizzies liv – och nu vill familjen varna andra föräldrar.

– Det kan hända ditt barn, ditt barnbarn eller någon annan släkting, säger flickans moster.

Här kan du se ett videoklipp om händelsen:

Den här historien kunde ha fått ett riktigt mörkt slut – så det var verkligen tur att en familjemedlem var uppmärksam på vad som var på väg att hända. Jag hoppas att detta kan få alla föräldrar att ha lite extra översikt över sina barn nu när sommar- och badsäsongen närmar sig – och du får gärna hjälpa till att sprida detta vidare så riskerna minskar för att någon råkar illa ut.