Fattigpensionärerna i Sverige har fördubblats sedan 2006.

Fler och fler pensionärer i Stockholm har inte råd att köpa mat, och måste vända sig till ideella hjälporganisationer för att överleva.

På Stadsmissionens äldrecenter i Stockholm behöver pensionärerna bara betala 20 kronor för att få äta köttbullar, potatismos, lingonsylt och gröna ärtor, plus en kaffe på maten.

– Man får gå till Stadsmissionen där man kan äta för 20 kronor. Annars hade jag aldrig klarat mig. Det hade jag inte gjort, säger Elisabet Servaeus till SVT.

Antalet fattiga pensionärer har nästan fördubblats sedan 2006, enligt en prognos från Pensionsmyndigheten. För vissa är det till och med så illa så att de inte har råd att handla mat efter att hyran har betalats in.

– Maten som vi bjuder på kan vara den enda tillagade måltiden som äldre får under dagen, säger Marika Hjelm Siegwald på Stockholms Stadsmission till SVT.

På Stadsmissionens äldrecenter i Stockholm har man sett en tydlig ökning de senaste tre åren. Antalet åriga besökare har ökat från drygt 3 000 till över 11 000 pensionärer.

Flera av pensionärerna som besöker Stadsmissionens äldrecenter menar att de skulle svälta om de inte kunde handla sina måltider där. 

– Det här är ett välfärdsproblem. Det är samhället som ska ställa upp här. Våra skatter ska kunna betala deras pension, säger Marika Hjelm Siegwald.

Jag blir så ledsen när jag läser om hur Sveriges pensionärer har det idag. Vi måste ta hand om våra äldre! Stort tack till alla er som arbetar på Stadsmissionen och hjälper dessa människor!

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna