Festivalens vackra hyllning till Michael Nyqvist – ”Vi är evigt tacksamma”

Michael Nyqvist gick tragiskt bort i cancer.

Nu väljer Stockholms internationella filmfestival att hylla skådespelaren.

– Vi är evigt tacksamma för det filmarv han lämnar efter sig, säger festivalchef Git Scheynius.

Den folkkäre skådespelaren avled i sviterna av lungcancer i juni. Nu meddelar Stockholms internationella filmfestival att hela årets upplaga kommer att dedikeras Michael Nyqvist.

– I somras möttes vi av det tragiska beskedet att Michael Nyqvist gått bort i sviterna av en längre tids cancer. Stockholms internationella filmfestival har därför valt att hylla den folkkäre skådespelarens minne genom att lyfta några av de konstnärliga arv han lämnar efter sig, skriver festivalen.

Ett speciellt hyllningsprogram har tagits fram – där ett en helt ny film med Nyqvist kommer premiärvisas, det danska dramat »You Disappear« av Peter Schønau Fog.

– Vi vill tacka för detta fina samarbete. Michael var en varm och öppen människa som hade en orubblig tro på skådespeleriets kraft, säger Thomas Perlmann, talesperson för Michael Nyqvists stiftelse.

Hyllningsprogrammet visas på Biograf Saga salong 1, den 12 november klockan 15:00, och är öppen för festivalens publik.

Michael Nyqvist var en av våra stora skådespelare och slog igenom under början av 2000-talet med filmer som Grabben i graven bredvid, Tillsammans och Millenium-trilogin.

– Det är drabbande när en skådespelare som Michael Nyqvist inte finns med oss längre. Vi är evigt tacksamma för det filmarv han lämnar efter sig, säger festivalchef Git Scheynius.

Vila i frid, Michael Nyqvist.

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna