Flera kommunchefer har vaccinerat sina egna familjer – före vårdpersonal: ”Ursäktar inget”

Förra veckan avslöjade SVT Nyheter Sörmland att en chef på ett äldreboende i Eskilstuna låtit vaccinera sin egen familj mot covid-19 före personal. Nu har det uppdagats att chefen inte är den enda som låtit anhöriga gå före personal i vaccinationskön. 

”Vård- och omsorgsförvaltningen ser allvarligt på det som har hänt”, skriver kommunen i ett pressmeddelande. 

Vid nyår skulle de som bor på äldreboendet i Eskilstuna vaccineras mot covid-19. Enligt bestämmer ska personal på plats vaccineras om det blir doser över, och i andra hand ska man ringa in personal som inte är där. Men på boendet ifråga lät chefen doserna gå till sina anhöriga i första hand, och personalen blev utan vaccin. 

Fler chefer avslöjade

En intern kontroll av Eskilstuna kommun visar nu att ytterligare tre chefer låtit sina anhöriga gå före personal i vaccinationskön.

– Det är ytterligare tre fall som kommit fram i granskningen, säger Carl-Fredrik Movitz, kommunikationsstrateg på Eskilstuna kommun, till SVT Sörmland.

När SVT pratade med anställda på boendet berättade de att de blev irriterade för att de inte erbjöds möjligheten att vaccineras. 

Vaccin
Foto: TT

”Det ursäktar ingenting”

Enligt Carl-Fredrik Movitz, kommunikationsstrateg på Eskilstuna kommun, ser man allvarligt på avslöjandet, även om det enligt honom handlar om en handfull doser som gått till chefers anhöriga istället för vårdpersonal, som de skulle ha gått till.

– Det är väldigt få i det stora sammanhanget, men det ursäktar ingenting, säger han.

”Kan inte beordra någon…”

Viktor Hård, avdelningschef för vård- och omsorgsboenden i Eskilstuna kommun, bekräftar det inträffade. Han berättar att de är nog med att inga vaccindoser kasseras, något de tar hänsyn till i utredningen.  

– Vi som arbetsgivare kan inte beordra någon att ta vaccin, det är helt på frivillig basis. Det kan vara en kamp mot klockan och står man i ett läge där man inte får tag på någon så är frågan vad man gör med restdoserna då. Det tittar man på nu, säger han till SVT.

"En stor dag för vetenskapen och mänskligheten", meddelar läkemedelsbolaget Pfizer 🙏🏽❤️

Posted by Newsner on Monday, November 9, 2020

Enligt ett pressmeddelande från kommunen kommer händelserna nu att utredas, det rapporterar Aftonbladet.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required