Flickor fick inte ha shorts på skolgymnastiken – för att ”undvika våldtäkt”

När värmeböljan kom ville flera tjejer i årskurs åtta bära shorts på skolidrotten. Men detta tillät inte skolan i Rothbury, England, då det kunde öka risken för våldtäkter enligt en lärare. Nu rasar omgivningen.

– Det är aldrig en ursäkt för att begå sexuella övergrepp, säger en elevs mamma till The Mirror

I samband med att sommarvärmen slog till ville flera flickor i årskurs åtta på skolan i Rothbury bära shorts på idrottslektionerna i skolan. Då man på grund av pandemin inte fått trängas i omklädningsrummen det senaste året har eleverna tvingats idrotta i sina skoluniformer. Men i och med värmeböljan upplevde många det som alldeles för varmt.

När flera flickor i åldrarna 12 och 13 dök upp på lektionen i shorts blev de tillsagda att byta om till skoluniform igen. 

Fick gå och byta om

Foto: Anders Wiklund/TT

En kvinnlig anställd på skolan ska ha sagt åt flickorna att det var för att “undvika våldtäkt” som de inte tilläts bära shorts på gymnastiken. Läraren ska även ha sagt att shorts “drar till sig uppmärksamhet”. 

Flickorna fick gå och byta om och lämna sina shorts i väskorna innan de fick delta i idrottslektionen. 

Mamman: ”Finns aldrig en ursäkt för sexuella övergrepp”

När eleverna berättade om detta för sina föräldrar blev reaktionerna starka. 

”Det bara kokar i mig”, säger en mamma till en elev på skolan. 

”Min oro är att att om en av dessa tjejer skulle bli utsatt för sexuelt övergrepp, kanske skulle hon då inte våga berätta det för någon. För att hon tror att sättet hon valde att klä sig på kan ha bidragit till vad som hände. Det finns aldrig någon ursäkt för att begå sexuella övergrepp”, säger mamman till The Mirror. 

Kommentaren har väckt starka reaktioner och ilska bland både elever, föräldrar och annan skolpersonal. Inte minst för att läraren där och då uttryckte att flickorna hade ett eget ansvar gällande om de skulle bli utsatta för sexuella övergrepp eller inte. 

Foto: Shutterstock

Enligt The Mirror ska skolans rektor ha kallat agerandet för ”Helt oacceptabelt”, och förklarat att de inte står bakom kommentaren. 

Pojkar i samma årskurs har visat sin solidaritet genom att själva dyka upp i kjol på skolan. 

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required