Flygvärdinnan ser ”hjälp mig” skrivet på flygplanstoan, ber genast piloten ringa polisen

För många innebär att sitta på ett flygplan att man är på väg till eller från semester. Stämningen brukar vara god och alla bekymmer är som bortblåsta.

Shelia Frederick är flygvärdinna och jobbar för Alaskan Airlines. På en rutinflygning var det någonting i ögonvrån som pockade på hennes uppmärksamhet.

En välklädd man satt bredvid en blond flicka med gamla och rynkiga kläder. Hon tittade upp när Shelia gick förbi, och hon kände hur flickans blick borrade sig rakt in i hennes själ.

Flickr

När hon försökte prata med mannen blev han genast otrevlig. Hon kände genast att någonting var fel, och gick till flygplanstoaletten där hon lämnade en papperslapp och en penna till flickan.

När hon gick förbi flickan igen mimade hon åt henne att hon skulle gå till toaletten.

Flickan följde instruktionerna, och mycket riktigt, när Shelia gick för att hämta lappen hade hon skrivit, ”hjälp mig”, skriver Independent.

Shelia gick raka vägen till piloten som hjälpte henne att tillkalla polis som skulle möta dem när de landade i San Francisco.

Flickan som Shelia räddade, hade fallit offer för människohandel och hade kidnappats två månader tidigare.

En annan tidigare flygvärdinna, Nancy Rivard, startade organisationen Airline Ambassadors International 2009 för att flygvärdinnor ska få mer träning i att upptäcka personer som fallit offer för människohandel.

De jobbar nu tillsammans med USAs tull- och gränspolis för att motverka human trafficing.

Flickr

Det var 2011 som Shelia upptäckte flickan som då var i 14-15 årsåldern. Hon blev efter händelsen medlem i Airline Ambassadors och har nu fått träning i hur man upptäcker offer för människohandel.

Det finns så mycket tecken om man bara är uppmärksam säger hon.

Några veckor efter händelsen fick Shelia ett telefonsamtal. Det var flickan som ringde och tackade för att hon räddat hennes liv.

Hon hade återförenats med sina föräldrar och gick nu i terapi för att bearbeta de hon behövt gå igenom.

Shelia och flickan håller fortfarande kontakten.

FN beräknar att cirka 1,2 miljoner barn varje år utsätts för människohandel, så kallad trafficking.  Idag är detta den tredje största brottsliga verksamheten i världen, efter narkotika- och vapenhandel. 

Både flickor och pojkar utnyttjas exempelvis sexuellt, som billig arbetskraft och soldater, adopteras bort eller tvingas begå stölder, tigga och smuggla narkotika – ett faktum som vi aldrig kan acceptera.

 Facebook/AMightyGirl

Dela gärna artikeln för att sprida den viktiga informationen vidare, och för att hylla Shelia och alla andra flygvärdinnor som jobbar aktivt för att förhindra människohandel!