Föräldrar varnas för nya ”superlöss” som inkräktar på barnens hårbotten.

Löss har genom alla tider gett sig på människans hårbotten, en plats där det är varmt och mörkt. Med lusmedel, luskam och förstoringsglas kan man komma långt – men i USA härjar nu ”superlöss” som inte biter på vanliga medel. Därför uppmärksammas nu föräldrar på problemet så de kan förhindra lössen i god tid innan de sprids.

De nya ”superlössen” har spridit sig till åtminstone 25 delstater i USA och ska enligt experter vara immuna mot vanlig behandling, uppger Littlehings.

På frisörsalonger upptäcks löss numera flera gånger i veckan – och på en frisörskola i Modesto, Kalifornien, utbildas eleverna inte bara i att klippa och styla hår utan också i att leta efter löss.

För att bli av med superlössen vänder sig många amerikaner till lösskliniker eller för receptbelagda mediciner – men det bästa sättet är fortfarande att arbeta proaktivt och förebygga löss genom att vara noggrann.

Därför rekommenderas också föräldrar att prata med sina barn om farorna med att dela kammar, kuddar och huvudbonader som mössor och kepsar. Detta eftersom lössen lätt kan krypa över från en persons huvud till en annans om man delar på personliga tillhörigheter.

Här kan du se ett tv-inslag om lössen:

Dela gärna vidare så att fler kan uppmärksammas och försöka motverka ”superlössen” ifall de nu skulle ta sig till Sverige.