Förskolans briljanta idé: Barnens rester säljs som matlådor till föräldrarna.

Personalen på Dalby Hage förskola utanför Uppsala tröttande på att slänga massa mat. Nu hyllas deras initiativ för att stoppa matsvinnet av tusentals.

På Dalby förskola lagas mat till barnen varje dag. Men det slängs också en del mat som blir över. För att stoppa matsvinnet kom personalen på en genial idé. De fryser in maten som blir över och säljer till föräldrarna. För 25 kronor får föräldrarna med sig en matlåda hem med exempelvis överbliven fiskgryta, chili con carne eller gulaschsoppa med skinkmuffins.
– Det är på kokerskans initiativ, hon tycker inte om att slänga mat. Hon tog upp det på ett av våra föräldramöten för att se om det fanns något intresse. Det fanns det, säger Erika Stenberg som har barn på förskolan, till Aftonbladet.

Erika la upp en bild på en matlåda i en Facebook-grupp och den har fått över 5000 likes på några timmar.

Foto

12189738_10153074665547035_4373548129070172688_n

Förskolans erbjudande med matlådorna är ganska nytt. Den maten som blir över fryses helt enkelt in och sedan erbjuds föräldrarna att handla om de vill.
– Det är jättebra för oss som småbarnsföräldrar som vill ha matlåda. För ofta kanske det inte blir några rester över hemma när man ätit middag, säger Erika Stenberg till Aftonbladet.

Pengarna från försäljningen går tillbaka till förskolan som använder dem för att köpa mer ekologiskt och närodlat.

Jag tycker att det här verkligen är en lysande idé och jag hoppas att fler förskolor kan ta efter.

Gilla och dela gärna om du också tycker att det här var en lysande idé.
Publicerad av Newsner familj