Förslaget som får föräldrar att rasa: Ge kvinnor utan barn rätt till mammaledighet.

Amerikanska författaren Meghann Foye har kritiserats hårt de senaste dagarna efter att ha kommit med ett minst sagt annorlunda förslag, skriver flera amerikanska medier. Hon vill att alla kvinnor ska ha rätt till mammaledighet – även de som inte har barn. Anledningen bakom är att hon vill att alla kvinnor ska få en lång ledighet mitt i livet så att de kan byta fokus, få egentid och inte bara tänka på jobbet. ”Jag vet exakt noll kvinnor som har haft ”egentid” under mammaledigheten. De är för utmattade för att ens orka ta en dusch.” skriver en person till författaren på Twitter.

Meghann Foye har skrivit romanen ”Me-ternety” som handlar om en kvinna som fejkar en graviditet för att kunna ta ut föräldraledighet och fokusera på sig själv istället för sitt jobb. Författaren tycker att det ska kunna gå att göra så här i verkligheten också.

– När jag såg mina vänner gå på sina riktiga föräldraledigheter och spendera tre månader borta från sina skrivbord blev de så mycket säkrare på sig själva. En vän bestämde sig för att lämna sitt jobb och starta eget, en annan bestämde sig för att byta bransch. Från utsidan såg det ut som att de där veckorna när de bytte fokus gav dem ett helt nytt synsätt på livet, säger hon till New York Post.

Hon tycker att personer som inte har barn, framförallt kvinnor, ska kunna få rätt att vara lediga från jobbet en längre tid och fokusera mer på något annat än på jobbet.

Hennes förslag har dock fått hård kritik, inte minst från föräldrar som själva har erfarenhet av föräldraledighet. Kritikerna protesterar främst mot att författaren likställer föräldraledighet med egentid.

”Mammaledigheten var något av det mest utmanande, utmattande saker jag gjort någonsin. Det är inte jag-tid.” Skriver en mamma på Twitter.

Kritiken har fått Meghann Foye att hoppa av flera tv-framträdanden.

Men hon har även fått en del uppbackning från människor som håller med henne om att föräldraledighet utan barn låter som en dröm.

twitter

Även om Meghann Foyes förslag gjort att hon kritiserats mycket så är hon nog ändå nöjd med den enorma publicitet som hennes nya bok har fått de senaste dagarna.

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna