Folkets vrede mot ICA – efter detaljen i deras julkalender

Varje år släpper ICA en julkalender i butik. En trevlig tradition tycker många, men årets version har väckt uppmärksamhet och resulterat i en hatstorm i sociala medier. Anledningen? En kvinna med slöja är illustrerad i bilden.
”Ni pissar på våra svenska traditioner”, är en av de många negativa kommentarerna på ICA:s Facebook.

På Icas julkalender syns tecknade personer runt ett traditionellt julbord med skinka, julmust, rödbetssallad och annat som hör julen till. Men en sak i illustrationen hör inte hemma där enligt vissa. En kvinna i slöja, en så kallad hijab Detta har fått ett flertal personer att starta en hatstorm mot ICA i sociala medier, i synnerhet på Facebook.

Foto: Facebook

Hatstormen

”Inte sådär genomtänkt att trampa på svenska traditioner inför årets största mathelg, hoppas att fler än jag väljer bort ICA i år”.

”Ni pissar på våra svenska traditioner”.

”Sluthandlat hos er”, är några av de många negativa kommentarerna som dominerar Facebookflödet. Men ICA står fast vid att de är nöjda med sitt beslut.
– Julen är en viktig högtid i Sverige som vi tycker alla ska få möjlighet att ta del av oavsett religion eller bakgrund. Därför ville vi ha en kalender i år som symboliserade att alla kan vara med och fira jul på sitt sätt, säger Mats Liedholm, marknadsdirektör på Ica Sverige till Expressen.
– I alla frågor som rör integration finns det folk som inte tycker att det är positivt. Det får vi förhålla oss till, det är det samhällsklimat som råder. Det hindrar inte oss från att hälsa alla välkomna. Alla ska känna sig lika välkomna, oavsett vem man är eller vilken bakgrund man har, säger Mats Liedholm till Expressen.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Tycker du att ICA resonerar rätt om att alla ska få vara med och fira jul? Dela gärna för att lyfta diskussionen.