Föräldern Micke ville att barnen skulle slippa läxor – nu sprids lappen till skolan som en löpeld på nätet

Läxornas vara eller icke vara i skolan har under de senaste åren varit föremål för livlig debatt.

Ena lägret menar att det skapar onödig stress och press hos eleverna, andra lägret hävdar att det är utmärkt för inlärningen och att det hjälper barnen förstärka de områden som de har problem i.

Nu har en ny röst gett sig in i debatten. I ett Facebook-inlägg ställer sig trebarnspappan Micke Gunnarsson högst tveksam till läxor – och det är inlägg som har väckt starka reaktioner på nätet.

Det var under söndagen som Micke Gunnarsson publicerade det kontroversiella inlägget på Facebook.

Där funderade han kring vad som skulle hända om man som förälder lämnade en lapp till läraren – och förklarade att barnen inte skulle få ta med sig läxor hem i höst.

Detta tillsammans med en bild på en handskriven lapp.

Bildkälla: Micke Gunnarsson (Facebook)

Så här skriver han i inlägget:

”Vad hade hänt om alla föräldrar hade med sig en lapp till skolan vid terminsstart där det stod:

”Hej!
Mitt barn får inte ta med sig läxor hem i höst.Hoppas detta underlättar både för dig som lärare och för mitt barn.Tack på förhand, Pappa Micke.
Ps. Vet inte vem som ska ha lappen om det är lärare, rektor, kommunens utbildningschef eller självaste Fridolin. Men det vet säkert ni på skolan?
Ds. Hoppas även att det är ok att jag planerar in ett par skolbesök i höst. Är så jäkla kul att se vad ni håller på med om dagarna och allt som mitt barn pratar så ivrigt om här hemma om kvällarna. 
Att vi fortsätter med en bra kommunikation om det är något mitt barn behöver extra stöd med från skolan eller här hemifrån. 
Och så vill jag bara påminna er om att det är HELT OK för mitt barn att släpa hem en massa skolgrejer…alltid kul när hen vill visa oss saker ni gör eller har gjort!
Kram! 
Både jag och mitt barn ser fram emot en spännande och lärorik höst.”

Bara en tanke liksom?”

Bara en tanke liksom?”

Bildkälla: Micke Gunnarsson (Facebook)

Inlägget väckte snabbt reaktioner. Vissa höll med i Mickes poäng medan andra var desto mer kritiska och svarade med kommentarer som: Och sen är de kommer till gymnasiet har de ingen aning om hur man pluggar hemma. Grattis!”.

Debatten fick till och med Micke att göra en extra livesändning på Facebook där han förklarade sitt resonemang. Han gick även ut med ett förtydligande på sin blogg.

”Jag menade absolut varken att jag eller du skulle sprida lappar på våra barns skolor vid skolstart. Jag ville dock lyfta tanken och nyfikenheten på läxornas vara eller icke vara”, skriver Micke i bloggen.

Bildkälla: Shutterstock

I en intervju med Expressen utvecklar trebarnspappan ytterligare vad han menar:

– Det står ingenting i läroplanen om att vi ska ha läxor, det är ett påhitt. Precis som med alla påhitt bör vi sätta oss ner och ifrågasätta dem.

Han menar istället att barnen har annat att tänka på när de kommer hem.

– Det är pressat som det är. Barn borde inte få läxor. Barn behöver komma hem och vara lediga, och exempelvis leka med kompisar, sitta vid datorn och kanske reflektera över sina liv, säger Micke till Expressen.

Vad tycker du, ska barnen ha läxor i skolan? Dela med dig av din åsikt i kommentarsfältet – och glöm inte att sprida vidare artikeln till dina vänner.