Föräldrar rasar mot H&M:s ”sexiga” barnkläder för flickor

Knälånga shorts för pojkar men ”rump-korta” shorts för tjejer har fått föräldrar att rasa på klädkedjan H&M. Nu går flera föräldrar ihop och ifrågasätter H&M på företagets Facebooksida. 
– Det är förskräckligt. En nioåring leker ju fortfarande. De går inte runt och är sexiga, säger mamman Åsa Enqvist.

Det var när Åsa Enqvist, 36, skulle köpa shorts till sin nioåriga dotter som hon la märkte till något märkligt. Bland H&Ms utbud för tjejer fanns bara korta shorts, medan de som var menade för killar var knälånga. 
 Jag räknade till 30 par och alla var rumpkorta. Inte ett enda par gick ner till halva låren. Men så tittade jag under killsektionen och där var nästan alla shorts långa. Vad är det för skillnad på en nioårig tjej eller pojke? De leker ju lika mycket, säger hon till Expressen

Foto: Facebook/Åsa Enqvist

Det Åsa reagerade mest på var att shortsen var så korta så att om hennes dotter skulle böja sig fram skulle hon visa halva skinkan. Detta fick Åsa att skriva ett inlägg på företagets Facebooksida, där hon ifrågasatte klädjättens val. 

Längden på H&Ms shorts för pojkar.

Foto: H&M

En annan förälder som ifrågasätter H&M är mamman Lina Svensson, 37, som reagerat på att jeansutbudet för flickor heter ”slim fit” eller ”skinny fit”. 
– Varför finns det ens ett sådant begrepp som skinny fit på barnkläder? Så som samhället ser ut i dag så behöver inte H&M också framhäva ett konstigt kroppsideal i så unga åldrar. Jag märker redan nu på min dotter att hon börjar bli medveten om sin storlek, säger Lina Svensson till Expressen. 

Längden på H&Ms shorts för flickor.

Foto: H&M

Enligt Expressen ska H&M:s presskontakt Iñigo Sáenz Maestre svarat på kritiken i ett mejl:
”Det är viktigt för oss att våra barnkollektioner är moderiktiga såväl som praktiska. När vi tar fram nya barnkläder vill vi alltid kunna erbjuda ett brett utbud av storlekar och stilar som ska passa barnens dagliga aktiviteter – både för pojkar och för flickor. Vi strävar efter att inte sälja barnkläder som kan uppfattas som stötande”. 

Vad tycker du om att H&M erbjuder korta shorts för flickor men längre för pojkar? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet. 

 
 

Läs mer om...