Föräldrarna bygger separat stuga för sina autistiska tvillingsöner

Vid första anblick ser familjen Montagues ut som den perfekta familjen. 

Föräldarna Mark och Annie fullkomligen älskar till exempel att promenera längs stränderna i närheten av sitt hus, samtidigt som deras 11-åriga tvillingsöner jagar vågorna.

Men sanningen är att deras liv, i sydöstra England, har varit en mardröm och väldigt komplicerat. 

På tomten till Mark och Annie hem står nämligen ett litet ruckel till stuga, med hänglås på dörrarna. Detta märkliga trähus innehåller inget annat än ett bord, en soffa, ett par stolar och en målning som är fastskruvad i väggen.

Till utseende och strukturen påminner det mycket om ett fängelse, speciellt med tanke på att hela tomten omgärdas av höga staket. 

Men innan vi dömer någon, måste du höra denna familjs berättelse.

© Barcroft TV

När Annie födde tvillingarna Samuel och Jacob 2006, insåg både hon och Mark att något inte stod rätt till.

Pojkarna kunde inte kommunicera med föräldrarna; de visade inga uttryck eller känslor. Mark och Annie hade svårt att utveckla riktigt känslor för sina barn, eftersom det var omöjligt att få kontakt. 

Läkarna diagnosticerade både Samuel och Jacob med svår autism, strax efter att tvillingarna fyllt 2. Och ju äldre pojkarna blev, desto mer destruktiva blev de. 

© Barcroft TV

De försökte ofta rymma hemifrån, de klättrade ofta över staketet som omgärdade huset.

Trots Mark och Annies uttömmande ansträngningar för att hitta rätt hjälp, var i stort sett samtliga experter eniga om att det inte fanns något hopp för barnen.

I stället uppmanades Annie och Mark att skicka sina barn till någon sluten institution. Kan du förstå den känslan, att få höra det?

© Barcroft TV

De bestämda föräldrarna vägrade att ge upp sina söner – de tänkte inte låta några myndigheter ta över ansvaret för deras egna barn. 

”Det fanns inte på kartan”, säger pappa Mark. 

Som tur var upptäckte föräldarna ”Son-Rise programmet”, som bygger på att kärleksfullt följa det autistiska barnet, med målet att skapa kontakt. 

Och Mark och Annie säger att de har ”upplevt mirakel” sedan dess.

Att aldrig kritisera barnet är basen i Son-Rise-programmet, men den stora utmaningen är att ge utvecklande alternativ till de självabsorberande aktiviteterna.

Idag har deras fängelseliknande byggnad inte bara förbättrat pojkarnas beteende, men också hjälpt till att skydda dem.

Möt Montague-familjen i videon nedan och upptäck hur metoden och huset på tomten har förändrat deras liv:

Visst är det vackert att se hur hårt dessa två föräldrar kämpar för sina söners skull? 

Jag blev i alla fall rörd av att se denna fina familj och jag önskar dem all lycka till i framtiden. Gilla gärna om du håller med!