Föräldrarna vägrar göra abort, 3 månader senare upptäcker mamman det tårdrypande på middagen

För föräldrar som välkomnar sitt första barn till världen blir livet helt annorlunda.

Det är en ren och skär lycka, men föräldrarna ber också till högre makter att allt går enligt plan.

När Sara Heller välkomnade sitt första barn till denna värld – en liten pojke med namnet Brody – var det med stor lättnad, men också med viss oro.

Tillsammans med partnern Chris Eidam hade paret upptäckt något väldigt ovanligt hos Brody, redan när Sara var 24 veckor gravid.

Facebook/Sara Heller

Saras ultraljud visade att Brody hade ett särskilt svårt fall av läpp- och gomspalt. Hos en del barn är det bara som ett litet hack i läppen, men hos Brody gick spalten hela vägen från läppen upp till näsan.

Självklart blevföräldrarna väldigt oroliga, men det bestämde sig för att göra något annorlunda med sin sons diagnos.

Läkarna frågade paret om de verkligen ville behålla barnet. De sa att det bara fanns nio andra kända fall som Brodys i världen.

”De frågade om vi ville behålla barnet”, säger pappa Chris Eidam till Omaha News

Sara och Chris var övertygade om att de skulle fortsätta graviditeten.

Facebook/Sara Heller

Sara säger att hon ville förändra sättet människor ser på barn med läpp- och gomspalt.

”Det är OK att vara stolt över ditt barn, oavsett omständigheterna. Vi ville ändra på hur bilder av nyfödda måste se ut när föräldrar lägger ut foton på Facebook och Instagram. Vi ville sprida kunskap om läpp och gomspalt.”

Det är under graviditetens andra och tredje månad som fostrets ansikte utvecklas och de olika ansiktsdelarna växer samman.

Facebook/Sara Heller

Cirka 150-200 barn per år föds med någon form av läpp-, käk- och/eller gomspalt i Sverige. Experter försöker fortfarande ta reda på mer kring varför denna avvikelse uppstår, man vet dock att ärftlighet spelar roll för uppkomsten för ungefär en femtedel av barnen.

Barn som föds med gomspalt genomgår ofta flera operationer samt behandlingar för att lära sig att äta och prata.

Sara och Chris, som inte hade pengar till en operation, var dock fast beslutna om att förändra människors sätt att tänka kring läpp och gomspalt.

Sara har fått flera okänsliga kommentarer på Instagram, efter att ha lagt upp foton på sin son.

Facebook/Sara Heller

Någon skrev:

”Vad är det för fel på hans ansikte?”

Sara säger att hon inte bara blev chockad över kommentaren, hon var inte heller förberedd på att behöva försvara sin sons utseende.

Men i stället för få ett vredesutbrott, började hon utbilda andra om läpp-, käk- och gomspalt (LKG). Hon hoppas kunna förändra de missuppfattningar människor kan ha kring sjukdomen.

Facebook/Sara Heller

Sara berättar:

”Jag bestämde mig för att utbilda, snarare än att skapa en konfrontation. Så skulle jag vilja att Brody gör i framtiden också. Jag vill att han ska utbilda andra och vara en förebild för andra barn med läpp-, käk- och gomspalt, som inte kan göra sin egen röst hörd.”

En kväll för inte så länge sedan var Sara var ute med Brody och några av hennes väninnor, för att äta middag.

När alla hade ätit smög deras servitör fram något som verkade vara en servett på bordet. Sara upptäckte dock snart att det faktiskt var en hopvikt check. Mamman öppnade, men kunde knappt ta in vad hon såg. Där låg 8 000 kronor med en liten lapp; ”Till ert vackra barn”.

Facebook/Sara Heller

”Tårarna föll ned från mina kinder i samma stund som jag såg detta. Lyckan jag kände i mitt hjärta var obeskrivlig”, säger Sara.

Den generösa och överraskande gåvan hjälpte Sara och Chris att betala för några av Brodys sjukvårdskostnader.

Brodys senaste operation hjälpte till att reparera läppen.

Facebook/Sara Heller

Brody läker väl och kan vänta sig ytterligare operationer, när han är mellan 9 och 12 månader gammal.

Tack vare skickliga läkare och kirurger kommer Brody att kunna äta och prata i framtiden. Under tiden fram till nästa operation är båda föräldrarna mycket tacksamma för den vänliga gesten de fått.

Facebook/Sara Heller

En överraskande gest från en främling gjort stor skillnad för denna familj, som behöver all stöttning och uppbackning de kan få!

Och man smälter ju nästan bara av att se denna underbara och glada unge! Jag är säker på att det kommer gå bra i framtiden för denna gosse, med sådana kärleksfulla och kloka föräldrar kommer Brody gå långt!

Ibland är världen en väldigt fin plats och en främlings gest kan göra väldigt stor skillnad, tänk på det så här i juletider! 

Låt historien om Brody vara en ledstjärna och dela den vidare om du också tycker att alla barn förtjänar kärlek, respekt och en chans i livet – oavsett hur de ser ut!