Föräldrarnas nya knep: Smitta sina barn med mässling

Sedan en våg av den smittsamma virussjukdomen mässling drog in över landet har föräldrar stått i kö för att vaccinera sina barn. Men det är långt ifrån alla som vill vaccinera sina små. I en grupp på Facebook skriver en kvinna att alla som vill få sina barn smittade av mässling är välkomna, för att på så sätt slippa vaccinet. 
– Det här är inte olagligt, men det är ytterst olämpligt, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare vid Västra Götalandsregionen. 

Medan många föräldrar rusar till vårdcentralen för att vaccinera sina barn mot mässling finns det flera skeptiker som inte vill att deras barn får vaccinet i sin kropp. För dessa erbjuds ett annat alternativ.

”Om någon vill få sina barn smittade är det bara att komma hit”, skriver en förälder i en stor grupp på Facebook. Det är ett inlägg från en förälder som erbjuder andra att få sina barn smittade av mässlingen. 
– Jag har både sett och hört att detta förekommer. Det är många som hör av sig och är upprörda. Med rätta. Det är ytterst olämpligt och direkt farligt för flera grupper, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare vid Västra Götalandsregionen när han kontaktas av Expressen

Mässling är ett luftburet virus som smittar lätt. Om en mässlingsjuk person vistas i samma rum som de som inte vaccinerats eller är immuna kommer alla där troligtvis att smittas, enligt Vårdguiden. Det föräldern på Facebook erbuder är att föräldrar ska ta med sina små barn för att få dem smittade och därmed göra dem immuna senare i livet.

Leif Dotevall menar att det som försigår på Facebook är både olämpligt och farligt, när det finns ett vaccin som skyddar till 99 procent.
– Att bli smittad av mässlingen vara ytterst farligt, inte minst för barn mellan sex och nio månader. De kan bli svårt sjuka och drabbas av svåra komplikationer. Det handlar bland annat om lunginflammation och hjärnhinneinflammation. Det kan ge konsekvenser hela deras liv, säger han till Expressen.

Vad tycker du om föräldrar som låter sina småbarn smittas för att slippa vaccinet? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet. 

 

 
 

Läs mer om...