Forskare: Nyblivna föräldrar lider av sömnbrist – i sex år framåt

Den som inte haft småbarn vet inte vad det innebär att vara trött, brukar nyblivna föräldrar säga, och ja, har man inte haft barn själv kan man inte veta, men nu får påståendet stöd av forskning.

När barnen är små är det bara att passa på att sova när man kan, för enligt en ny studie kan en nybliven förälder vänta sig att lida av sömnbrist som varar i hela sex års tid. de som drabbas värst är mammorna.

– Kvinnor tenderar att uppleva mer sömnstörning än män efter ett barns födsel, vilket återspeglar att mammor oftare har rollen som den primära vårdgivaren, säger Sakari Lemola, som är en av forskarna bakom studien, till The Independent.

En studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Sleep har undersökt vuxna i Tyskland som intervjuats en gång om året mellan 2008 och 2015. I studien ingick 2 000 kvinnor och 2 200 män, som alla fick betygsätta sin sömnkvalitet på en skala från 0 till 10, samt redogöra för hur många timmars sömn de fick på vardagar, kontra helger.

Studien visade att nyblivna föräldrar sover betydligt mindre under flera års tid, och värst var det för mammorna.

– I vårt samhälle är det oftare mamman som går upp när ett barn gråter. Det finns par där det är tvärtom men de är helt klart en minoritet.

Foto: Shutterstock

Dela för att motbevisa de som tvivlat på detta.