Forskarna: Därför är storasyskon smartare än småsyskon

Har du syskon så kan du säkert känna igen dig att ni någon gång bråkat om vem av er som är smartast. Om du är det stora syskonet kan du numera slänga med argumentet att forskning visar att storasyskon är smartare. En ny studie visar att storasyskon generellt sett har högre IQ, och anledning till varför är minst sagt intressant.

På University of Edinburgh i samarbete med University of Sydney har man analyserat data från över 5 000 barn från födseln till 14-års ålder. När man jämförde barnens mentala förmåga såg man att de som är storasyskon generellt har högre IQ än de som är småsyskon, de visade sig också att de fler av dessa har vidareutbildning och högre lön senare i livet.

Anledningen är inte bevisad, men forskarna tror att förstfödda får mer stöd för att utveckla sin mentala förmåga, och därför mer stimulans. Yngre syskon får göra färre aktiviteter som stimulerar hjärnan. 
– Resultaten antyder att det sker en stor förändring i föräldrars beteende vilket kan förklara skillnaden på utbildning och inkomst i födelseordningen, säger studieförfattaren Ana Nuevo-Chiquero enligt brittiska Metro

Dela gärna om du vill sprida nyheten vilket syskon som är smartast.