Forskning avslöjar: Därför vill du bitas när du ser något gulligt.

Har du någon gång sett en söt bäbis, en söt hundvalp eller kanske rent utsagt din partner och bara fått lust att bitas? Lugn, du är inte helt galen. Enligt forskare är det inget konstigt alls. Det handlar snarare om att vi vill hitta emotionell jämvikt.    

Jag vet inte hur många gånger jag har varit med om det. Att jag ser ett gulligt djur, en söt bäbis eller till och med min partner, och så vill jag bara bitas. I mitt huvud snurrar orden ”jag vill äta upp dig”. I nästa sekund funderar jag på om jag är helt galen.
Men det visar sig att det inte alls är galet. Enligt forskare kallas förklaringen för ”cute aggression”

I en studie framkom vi får så starka och positiva känslor att vi måste väga upp med lite aggression för att hitta balansen igen. Det är exempelvis samma sak när man ”gråter av lycka”.

Forskningen tyder på att kroppen försöker kompensera den där enormt starka känslan man fått.

”Det här verkar hända för människor som är överväldigade av starka positiva känslor. De som gråter då verkar kunna återhämta sig bättre från dessa starka känslor. Det här kan vara ett sätt för människor att nå emotionell jämvikt”, säger Oriana Aragon vid Yales Universitet.

Ett annat exempel är när vuxna ibland leker med söta små barn så kan de ofta inte motstå att klämma på dem och kanske bita lite eller morra och nafsa på dem.

I studien visade forskarna upp olika bäbisar där dessa kategoriserades och bedömdes utifrån hur runda ansikten och runda ögon de har.
Bäbisar med runda ögon och ansikten skapade mer överväldigande och positiva känslor hos vuxna. Det visade sig att vuxna kände en starkare känsla av att vilja ta hand om dem och skydda dem. Men de berättade också att de fick mer aggressioner och sa att de ville nypa barnen i kinderna och ”äta dem”.

– Det här kan vara ett sätt för människor att nå emotionell jämvikt. Det verkar hända när människor blir överväldigade av starka positiva känslor, och de som gör så här verkar återhämta sig bättre från de starka känslorna, säger Oriana Aragon vid Yale till Psychological Science.

Det är alltså helt normalt att ibland känna att man vill bitas.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.