Förskolebarn fick se renslakt på utflykten – väcker ilska på nätet

En dagisklass i Norge fick vara med vid en renslakt idag. Något som många kan tycka är kontroversiellt. Jag vet inte om jag tycker att det här är bra. Å enda sidan är det tradition å andra sidan kanske lite läskigt för så små barn.
 
I slutändan så är det förädlarna som måste få avgöra vad som är rätt och fel för deras barn.
 
En förskoleklass i Steinkejr i Norge fick vara med om något ovanligt idag.
 
För att ta del av de sydsamiska traditionerna i området fick barnen vara med om en renslakt som en del av en dagsutflykt.
 

Nu har dagiset delat bilder från utflykten på sin Facebooksida.
 
– Det är viktigt för oss att förmedla att detta är en del av det norska kulturarvet. Det är mycket snö nu och då har vi renar på åkrarna utanför förskolan. Vi har ett ansvar att förklara hur livet hänger ihop. Det är viktigt ta tag i det och vara öppen och inte lura barnen att tro något annat, säger Stölan Dagbladet, chef på förskolan Granstubben till Aftonbladet om händelsen.
 
Föräldrarna till barnen fick information om vad som skulle hända på utflykten och fick välja om barnen skulle vara med eller inte.
 
– Barnen reagerade positivt och tyckte att det var spännande. Det första mötet var lite speciellt. Det var många intryck, blod och ovana lukter. Men det tog inte lång tid innan de tyckte det var helt okej att ta på och se på, säger Therese Johnsen pedagogisk ledare på Granstubben till Dagbladet.
 
Nu har många reagerat på bilderna som förskolan postat på Facebook. Många är upprörda och menar att det skadar barnen att se renslakten. Ledarna för förskolan menar att det rör sig om kultur och att de arbetar tillsammans med barnen för att bearbeta händelsen.
 
– Vi känner att vi är i stormen just nu. Ändå tror vi naturligtvis att det är rätt att vi visar vad vi gör. Facebooksidan skapades eftersom vi vill visa hur mycket fantastiskt arbete vår skola gör. Vi respekterar det faktum att vi har olika åsikter, men vi ber om förståelse och respekt för samerna. Detta är deras försörjning, säger Granstubbens vd, Dag Olav till Aftonbladet.
 

Publicerad av Newsner familj