Förskolebarn ska övervakas med GPS-armband – för att förhindra att de försvinner

En ny typ av säkerhetsåtgärd ska införas på en kommunal förskola i Norrköping i höst. Mellan 12 och 15 barn kommer att förses med varsitt digitalt GPS-armband, som gör att personalen alltid kan veta var de små befinner sig, och därmed undvika försvinnanden.

– Man kommer veta att alla är innanför eller att någon är utanför förskolans område. Det är för att hjälpa pedagogerna så att alla är säkra, säger Johan Högne, digitaliseringsredaktör i Norrköpings kommun, till Norrköpings Tidningar.

 

Tekniken som innebär GPS-armband på små barn ska för första gången testas i praktiken på en svensk förskola. Syftet är att öka säkerheten, och om resultatet är bra, blir armbanden något som kan sättas i system permanent.

Skeptisk gällande integritet

För att inte bryta mot lagen om GDPR ska armbanden vara kopplade till nummer istället för enskilda barn, Johan Strand, jurist vid Datainspektionen, är dock något skeptisk till metoden, och understryker därför att den först måste analyseras ur juridisk synpunkt.

– Men det låter ganska ingripande i barnens integritet. Att registrera var de befinner sig är en typ av övervakning, säger han enligt Aftonbladet.

Foto: TT

Armbanden syfte är att öka säkerheten på förskolan. Vad tycker du, är det en bra eller dålig lösning?