Förslaget: Gör det olagligt att dela bilder på sina barn

Att föreviga minnen med sina barn genom att fota dem känns som världens mest naturliga sak. Men att dela bilderna på internet är inte lika naturligt för alla.

Dagens teknik gör det möjligt att dela bilder på sina barn över hela världen i samma stund som fotot tas, men då barn inte kan eller får ge sitt medgivande till detta, föreslås ett förbud om att dela bilder på barn

– Det kommer bli tydligare att barns rättigheter måste vägas in, även om det inte står i lagarna att man ska ta hänsyn till barnens bästa eller värna om barnens integritet, säger Karin Sjömilla Fagerholm, jurist på Barnombudsmannen till Aftonbladet.

”Sharenting” kallas det vanliga fenomenet när man delar med sig av bilder på sina barn på internet, utan att de gett sitt samtycke. Men detta kan snart få ett stopp.

Just nu pågår en kartläggning över hur väl den svenska lagstiftningen stämmer överens med FN:s barnkonvention, och allt tyder på att barns rättigheter kommer att stärkas juridiskt, framförallt i samband med att barnkonventionen blir svensk lag 2020.

– Det kommer bli tydligare att barns rättigheter måste vägas in, även om det inte står i lagarna att man ska ta hänsyn till barnens bästa eller värna om barnens integritet. Man kommer att kunna lägga barnkonventionen ovanpå de svenska lagarna och tillämpa den direkt, på ett annat sätt än vad man kan i dag, säger Karin Sjömilla Fagerholm, jurist på Barnombudsmannen till Aftonbladet.

Foto: TT

Experten: Barnet får inte bli en accessoar

Om det kommer att bli olagligt att dela bilder på sina barn i utan deras samtycke återstår att se, men  Elza Dunkels, internetforskare och docent i pedagogiskt arbete vid Umeå universitet, tycker att alla föräldrar borde ha som rutin att fråga sina barn om tillåtelse.

– Det jag har sett när unga klagar på sina föräldrar är att barnen ofta tycker att det handlar om egoism från förälderns sida. Att föräldrarna lägger upp bilder för sin egen skull, inte för barnens skull. Som förälder kan man tänka efter en extra gång så att man vet att man inte objektifierar barnet och att barnet inte bara blir en accessoar i ens liv, säger hon till Aftonbladet.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet på Facebook.