Förslaget: Låt folket rösta om höjda pensioner

Det svenska pensionssystemet har varit ett hett debatterat ämne under flera års tid, och även om regeringen sänkte skatten för pensionärer 2020, så kvarstår faktum att svenska pensionärer är fattigast i norden, och många har svårt att få ekonomin att gå ihop trots att de arbetat hela livet.

I en debattartikel i Expressen föreslår Daniel Suhonen, Chef för tankesmedjan Katalys och socialdemokrat, att det svenska pensionssystemet folkomröstas. Enligt honom har staten råd.

Ett arbetsliv räcker inte till god pension

Daniel Suhonen menar att dagens pensionsystem inte uppfyller löften om att vara skyddsnät för de som arbetat och byggt landet.

”Pensionssystemet har redan brutit sin grundläggande princip till löntagarna, nämligen att ge goda pensioner till dem som byggt vårt land. I dag räcker inte ett helt arbetsliv till en god pension, vilket Katalys visat i Elisabeth Lindbergs rapport ”Pensionssveket”. ”, skriver han.

Daniel skriver om systemets orättvisa mellan könen, då kvinnor över 75 löper 35 procents risk att falla i fattigdom.

Han föreslår att det ska bli folkomröstning om pensionssystemet, då flera hundra tusen svenskar räknas till fattigpensionärer idag.

”En folkomröstning om pensionssystemet borde komma till stånd. Sen är det myndigheternas uppgift att genomföra folkets vilja.”.

Anser du att det är en bra idé att folkomrösta om pensionssystemet? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.