Förslaget: Låt äldre välja sin egen mat på äldreboenden – direkt från restaurangmenyer

I många kommuner kommer maten till de som har hemtjänst från kommunens storkök. Detta vill politikerna i Höganäs ändra på. Istället föreslår de att äldre ska kunna välja vad de vill ha på tallriken genom att beställa från olika lokala restauranger.

– Och ska man vara helt ärlig så ser det inte alltid så aptitligt ut, säger Liberalernas Louise Stjernquist till Lokaltidningen.

Äldre som har hemtjänst ska kunna välja vilken mat de vill äta från olika restaurangers menyer och få den levererat hem, det föreslår Liberalerna i Höganäs i en motion.

– Vi ser det här utifrån ett helhetsperspektiv. Jag tänker att om jag hade varit gammal, hur hade jag velat lösa det? Sen tycker jag att det är viktigt att har man i 70-80 år fått bestämma vad man vill äta så tycker jag man ska få göra det i slutet också, säger Louise Stjernquist (L) till Lokaltidningen.

Enligt Louise så ser maten som äldre serveras idag inte alltid så aptitlig ut, vilket de hoppas kunna ändra på.

 

Foto: Pontus Lundahl/TT

Nu vill partiet ta reda på om det är möjligt att samarbeta med traktens lokala restauranger. Alternativet är att krögarna kör ut mat till äldre, vilket de kommer att vinna på menar Louise Stjernquist (L).

– Jag hoppas att alla övriga partier ser att det är en bra grej för de äldre och att det inte går prestige i det, att man är öppna. Liknande satsningar finns i Östersund, säger hon till Lokaltidningen.

Panerad rödspetta
Foto: Leif R Jansson / TT

Det här är ju ett förslag som fler partier i fler kommuner borde ta sig en funderare över, för att öka livskvalitén för våra äldre. Dela om du håller med.