Förslaget: Låt äldreboenden i Sverige servera öl och vin till maten

Äldreboendet Manglerudhjemmet i den norska huvudstaden Oslo har hyllast på sociala medier. Detta för deras progressiva syn på hur de boende ska få leva sina liv.

Där finns nämligen pub, spa, restaurang och affär – och de äldre stormtrivs till den grad att de känner sig som 20 igen.

Om Stensbergshemmet och Oxhagshemmet i Kalmar har inspirerats av detta är oklart – men nu har i alla fall dessa två äldreboenden fått ett positivt besked från kommunen om att ansöka om alkoholtillstånd.

På onsdagen sa servicenämnden i kommunen ja till förslaget att de två äldreboendena Stenbergshemmet och Oxhagshemmet ska få ansöka om alkoholtillstånd. Det skriver 24 Kalmar. Ett besked som innebär att de äldre som bor där redan i höst kan få dricka ett glas vin eller en öl till maten.

– Man kommer att börja med att erbjuda vin och öl. Tillståndet som söks gäller även förstarksprit. Först ska vi godkännas och få tillstånd, sedan ska personalen få rätt utbildning. Vi börjar med två boenden och sedan får vi se om man går vidare med andra, säger Ingemar Einarsson (C), (C), ordförande i servicenämnden, till 24 Kalmar.

Kommunens kostchef, Karolin Gleisner, är också hon positiv till förslaget och trycker på att hon vill att servicen ska vara så god som bara är möjligt för de äldre.

– Vi vill vid dessa tillfällen kunna erbjuda en komplett måltidsupplevelse, och för dem som önskar förgylla besöket med ett glas vin eller en öl till middagen. Får vi serveringstillstånd är vår förhoppning att vi under hösten ska kunna erbjuda servering av öl och vin och så småningom starksprit, säger hon.

Här nedanför kan du se ett inslag från äldreboendet i Norge som hyllats för deras fantastiska service och tillgång till allt som de äldre önskar.

Vad tycker du om att tillåta servering av alkohol till maten på svenska äldreboenden? Dela gärna om du tycker att det är en bra idé!