Förslaget: Vaccinvägrares barn ska portas från förskolan

Att vaccinera, eller inte vaccinera sitt barn, det är den stora frågan som omdebatteras högt och lågt i dessa tider. Mässlingsfallen ökar i Europa, vilket får smittskyddsläkare att slå på stora trumman. I helgen upptäcktes också ett fall av mässling i Stockholm, på S:t Görans sjukhus.

I en ledar-artikel på Expressen föreslår man en lösning på problemet: Att porta ovaccinerad barn från förskolan.

”En möjlighet är att faktiskt porta ovaccinerade barn från förskolan. Det kan fungera som påtryckning på föräldrarna – och det gör att föräldrar till barn, som inte kan vaccineras, slipper frukta en farlig och absolut onödig mässlingssmitta i sandlådan.”, skriver Expressens ledarredaktion.

Just nu pågår en smittspårning på S:t Görans sjukhus i Stockholm, efter det fall som rapporterades i helgen.

Trots att fallet av mässlingssjuka ökat i Europa så väljer många föräldrar att avstå vaccination för sina barn, detta är något som Expressens ledarskribenter ifrågasätter.

”Mässling är inte är en vardaglig smitta bland andra. Den är mycket allvarlig. Följdsjukdomar som öron-, bihåle- och lunginflammation är vanliga. I värsta fall kan mässling leda till hjärninflammation, med tragiska konsekvenser som permanenta hjärnskador eller döden.”.

Porta ovaccinerade barn

Enligt myndigheten European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) så rapporterades minst 35 dödsfall i Europa mellan december 2017 och november 2018. För att undvika att smittan fortsätter att spridas föreslår Expressens ledarskribenter hårda åtgärder.

”Dessutom bör sanktioner införas. En möjlighet är att faktiskt porta ovaccinerade barn från förskolan. Det kan fungera som påtryckning på föräldrarna – och det gör att föräldrar till barn, som inte kan vaccineras, slipper frukta en farlig och absolut onödig mässlingssmitta i sandlådan.”

Foto: Shutterstock

Vad tycker du om förslaget? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet på Facebook.