Först fick Hossein chansen att jobba – sedan tog chefen emot honom på studentfirandet

Som tonåring flydde Hossein Rahimi kriget i Afghanistan tillsammans med sin bror och mor. Detta efter att pappan dödats av en bomb. De inledde sin resa till säkerhet i Iran, men när Hossein var 16 år bestämde han sig för att fly till Sverige – helt ensam. 

Som ensamkommande fick Hossein chansen på Hofors måleri AB hos Mats Björklund – och blev kvar där. Det berättar GD.

När han sedan tog studenten och hans familj inte kunde vara på plats på den stora dagen var det i stället chefen Mats som tog emot honom.

– Vi visste att han inte har anhöriga i Sverige så för oss var det själv klart att åka dit och gratulera honom med blommor och ge honom champagne att hänga kring halsen, säger Mats till GD.

Ensamkommande Hossein liv i Sverige har präglats av Hofors måleri. Där fick han chansen att visa framfötterna, fick sommarjobb, praktik – och sedan anställning.

– Jag sa till Mats: ”Snälla ge mig en chans, om jag inte jobbar bra kan du ge mig sparken redan efter en vecka”, säger Hossein till GD om sin resa från krigsdrabbade Afghanistan till tryggheten i Sverige.

Allting har gått bra för Hossein, speciellt efter han fått chansen av Mats på måleriet. Men att familjen inte bor i Sverige är en sorg. Därför var det också sorgligt för Hossein när han tog studenten.

– Jag kände mig ledsen när jag sprang ut och såg de andra studenterna kramas om av sina föräldrar och syskon. Ingen väntade på mig, säger Hossein.

Då hade han ingen aning om att chefen Mats och handledaren Stefan stod där med champagne och blommor.

– Men så fick jag syn på Mats och min handledare Stefan från företaget. De stod där med en skylt, champagne och blommor. Det var en total överraskning för mig. Jag blev så rörd att jag höll på att gråta. Sen sprutade jag champagnen på lastbilsflaket med de andra. Det här glömmer jag aldrig, säger Hossein till GD.

Vilken underbar överraskning! Tummen upp för en chef med ett hjärta av guld!