Fotbollsdomaren flydde kriget och kom till Sverige. Hans rörande tacktal satte hela Globen i tårar igår.

Salem ”Sam” Zahda Aldarcazallie dömde fotboll i högstaligan i Syrien – men tvingades att fly när bomberna föll och en spelare dog. Via bland annat Turkiet och Grekland nådde Salem till slut Sverige och efter att ha kommit i kontakt med domarobservatören Dan Bergh fick han gå kurser och börja döma division 4-fotboll i Hälsingland. På måndagskvällen hyllades Salem i tv och fick pris på Idrottsgalan – varefter han själv höll ett känslosamt tal inför publik och tv-tittare.

Domarobservatören Dan Bergh och fotbollsdomaren Salem ”Sam” Zahda Aldarcazallie möttes i vintras och Dan hjälpte då Salem, som hade flytt sitt hemland och sin familj, att starta om på nytt i Sverige.

Nu har Salem återupptagit sin domarkarriär i de svenska fotbollsserierna och igår fick de båda ta emot 2016 års Sportspegelpris, ett pris som enligt SVT går till ”den idrottsman, idrottskvinna eller det lag som i tävling utfört en anmärkningsvärd prestation under året som gått, och som genom sin insats betytt mycket för sin idrott.”

Salem tackade för priset genom att hålla ett fint tacktal på svenska inför den stora publiken.

– Tack, det är fantastiskt att stå här med ett riktigt pris med de största idrottarna och bland världsmästare. Alla idrottare är en familj i världen och vi pratar samma språk. Jag vill dela det här priset med alla idrottare som lämnat sina länder för att söka fred, sade Salem Zahda Aldarcazallie bland annat när han tackade för priset.

Salem tackade också Sverige, svenska folket och sitt hemland Syrien innan han möttes av stående ovationer.

Här kan du se både Salems och Dan Berghs tacktal från Idrottsgalan:

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna