Fotografen fick nog av sociala medier. Nu visar hennes ögonöppnande bilder hur teknologin kan påverka familjen.

När jag var liten hade vi ingen dator i huset. Jag fick inte titta på tv eller film mer än någon halvtimme eller timme om dagen och då var det alltid på kvällen, för på dagen skulle man helst vara utomhus och leka. Sen kom datorerna och därefter gick det snabbt: efter ett par år hade alla internet i hemmet. Jag var 15 år när jag fick min första telefon och då använde jag den bara till att ringa, skicka sms och spela mobilspelet snake då och då. De nya telefonerna däremot, de har allt. Dagens unga och barn växer upp med helt andra förutsättningar. Numera har varenda person i en familj varsin smartphone och detta kan påverka hur man umgås. Det visar fotografen Chelsey Hale i ett nytt projekt – där hon vill uppmuntra folk att ”vakna upp och logga ut”.

Fotografen Chelsey Hale från New York skrev sin sista uppsats på gymnasiet om effekter av sociala medier. Efter det ville hon gå vidare och bestämde sig för att göra ett fotoprojekt där hon visar med bilder hur sociala medier och dagens teknologi påverkar familjemedlemmar och relationerna dem emellan.

Wasted. Every day we waste thousands of seconds choosing to be on our electronic devices instead of cherishing the time…

Posted by Chelsey Hale on Monday, May 9, 2016

Chelseys bilder föreställer huvudsakligen hennes familj, föräldrar och en syster, och deras vänner. Bilderna har kallats ”ögonöppnande”.

– Familjemedlemmar blir väldigt avskilda från varandra på grund av sociala medier. Nu för tiden sitter alla och scrollar igenom nyhetsflödet vid matbordet, i stället för att prata om hur allas dag har varit eller göra upp planer för helgen, säger Chelsey till Huffington Post.

Neglected. Every single time a child excitedly yells “mommy” or “daddy” and is blatantly ignored, a piece of their…

Posted by Chelsey Hale on Monday, May 9, 2016

På sin Facebooksida skriver hon att enligt den senaste forskningen kollar folk sociala medier 17 gånger om dagen. Dessutom är det utbrett och populärt bland barn, något Chelsey tror bidrar till att det blir lättare för barn att reta varandra.

– I stället för att vara ute och leka med sin kompisar kommenterar de saker fram och tillbaka på nätet, säger Chelsey Hale till Huffington Post.

Detached. How many times do you check your phone when you’re out to dinner with your significant other? How long do you…

Posted by Chelsey Hale on Monday, May 9, 2016

Med sina bilder vill Chelsey få folk att ”vakna upp och logga ut”. Hon vill i stället uppmana folk att engagera sig i verkliga diskussioner, uppleva naturen och ”njuta av livet rakt framför oss”.

Hennes bilder har vunnit pris och visar bland annat en familj som inte pratar utan kollar mobilerna i stället, skolbarn som filmar i stället för att ingripa när en elev blir slagen, en förälder som inte lyssnar på sitt barn och barn som är tysta och kommunicerar via sociala medier i stället för i verkligheten.

Silenced. Years ago, school aged kids had to walk to their friend’s house if they wanted to hang out with them. If…

Posted by Chelsey Hale on Monday, May 9, 2016

Håller du med Chelsey i att många lägger för mycket tid på sociala medier, i stället för att umgås med familj och vänner? Dela gärna vidare och diskutera!

Publicerad av Newsner Familj, gilla gärna