Fotografen hittade dödsdömda bebisen i en lerhydda. 3 år senare chockas läkarna av hennes förvandling.

april 2013 var fotografen Arindam Dey ute och vandrade på landsbygden i nordöstra Indien. När han kom till en fattig by i närheten av staden Jirania gjorde han en chockerande upptäckt. I en av lerhyddorna i byn såg han en liten flicka, vars huvud var tre gånger större än normalt. Den lilla bebisen, Roona, hade drabbats av en extrem form av hydrocefalus (vattenskalle) och var i desperat behov av läkarvård. Fotografen Arindam blev väldigt berörd av flickans livsöde och blev snart god vän med familjen. Han stannade ett tag för att hjälpa till, samtidigt som han också tog bilder av föräldrarna och Roonas kamp för överlevnad. Roona kunde varken inte sitta upprätt eller krypa på grund av sjukdomen. När hon föddes rådde den lokala läkaren föräldrarna att ta Roona till ett privat sjukhus, men eftersom Roonas 18-åriga pappa var analfabet och bara kunde försörjde sig genom dåligt betalda ströjobb, hade familjen ingen möjlighet att ge sin dotter den vård som hon så desperat var i behov av. Det enda föräldrarna kunde göra var att hoppas på ett mirakel. Och tack vare Arindam Deys bilder skulle hjälpen till slut komma. Familjen hade ingen aning om att en hel värld snart skulle ställa upp och slutligen rädda deras svårt sjuka dotter. (Vi vill varna för starka bilder)

Facebook

roona1

Strax efter att Roona Begum föddes diagnosticerades hon med hydrocefalus, även kallat vattenskalle. Sjukdomen innebär att de hålrum som normalt finns i hjärnan innehåller en alltför stor mängd hjärnvätska (cerebrospinalvätska).

På små barn, där skallbenet ännu inte gått ihop, kan följden bli att huvud växer. I Roonas fall växte skallen till en extrema proportioner och i huvudet samlades 10 liter hjärnvätska.

Facebook

roona2

Roonas öde var länge okänt, även om många i byn skrattade och retade den lilla flickan för hennes speciella huvud.

Men när fotografen Arindam Dey upptäckte den lilla flickan förändrades allt. Han blev både rörd och chockad när han såg Roona, vars huvud hade svällt tre gånger större sin normala storlek. Läkarna gav Roona bara några månader att leva och symptomen och gjorde det omöjligt för Roona att leva ett vanligt liv.

Huden på hennes huvud blev så utdragen att hon i stort sett blev blind. Hon kunde inte se någonting.

Facebook

varning1

Föräldrarna Abdul och Fatima hade inte råd att bekosta den läkarvård som krävdes. Pappan Abdul försökte försörja familjen genom olika ströjobb, men med en dagslön på 25 kronor så förstår nog alla att det inte räckte till några läkarbesök. Under 1,5 år vårdade därför föräldrarna sin dotter hemma i sin lerhydda, som består av två rum.

Facebook

Skarmavbild 2016-06-15 kl. 15.23.40

Arindam Dey fick en väldigt bra kontakt med familjen. Snart spreds Arindams fotografier av Roona av tidningar runt om i världen.

Tusentals människor ville visa sitt stöd för familjen och donationerna strömmade in. Framför allt var det två norska studenter, Natalie Krantz och Jonas Borchgrevink, som kände att de ville göra något. De startade en fond för att samla ihop pengar till en operation. På två månader hade de fått in hela 500 000 kronor, enligt CNN.

Facebook

buenos1

Ett sjukhus i New Dehli stod för resten av kostnaden och snart kunde Roona genomgå det första av många ingrepp. Läkarna fick en chock när de såg sin lilla patient för första gången.

”Vi hade aldrig sett något liknande och vi hade egentligen ingen aning om hur vill skulle behandla henne. Inget sjukhus hade några tidigare erfarenheter av att operera ett barn med ett så pass extremt fall vattenskalle. Vi fick prova oss fram och lära oss under tiden”, berättade chefen för neurokirurgi, Sandeep Vaishya, för amerikanska CNN.

Facebook

update1

Inledningsvis var läkarna tveksamma. Roona var undernärd, hon hade stora infektioner på baksidan av huvudet huden var väldigt tunn och känslig. Men hon hade ett trumfkort – sin enorma vilja.

Att behandla hydrocefalus är normalt sett en förhållandevis enkel procedur. Läkarna sätter in ett dräneringsrör reglera flödet av vätska, men på grund av storleken på Roona’s huvud och hennes lilla, bräckliga kropp, var ingreppet svårare än vanligt.

Facebook

roona

Efter nästan 10 operationer lyckades läkarna få ned Roona’s huvudstorlek från 93 centimeter till 58 centimeter. Snabbt började också Roona visa stora tecken på förbättring. Hon blev gladare och kunde sätta sig upp, utan att ha ont. Hon började kommunicera. Och det viktigaste av allt? Hon fick tillbaka synen.

Facebook

roona1

Tre år senare har mycket blivit bättre för Roona, som nu har tillgång till den vård hon behöver. Hennes huvud är fortfarande stort, men hon fortsätter att överbevisa alla med sin livsgnista och kämpaglöd, trots läkarnas tvivel. Hon har även hunnit med att bli storasyster, eftersom familjen fått tillökning i form av en son.

Facebook

roona1

Tack vare omvärldens stöd ser familjen ljust på framtiden.

”Vi vill att Roona ska lära sig att läsa och skriva när hon växer upp. Jag och min man är båda analfabeter, så att vi inte vill att hon bli som oss”, säger mamma Fatima.

Facebook

roona2

Roonas resa har berört miljoner och det fortsätter att strömma in donationer från folk världen över. Så förhoppningsvis kan Roona snart få börja skolan!

Gilla gärna om du vill önska Roona och hennes familj all lycka till i framtiden. Vilken stark och tuff liten tjej!