Freja Löthén var bara tio när hon drabbades av cancer. Här berättar hon om sin kamp mot sjukdomen.

Något av det värsta som kan hända en familj är att ett barn får cancer. Jag får ilningar i magen bara av att tänka på det. Men ett ljus i mörkret är att chansen att överleva idag jämfört med 20 – 30 år sedan är betydligt mycket större. Numera överlever nästan nio av tio barn som diagnostiseras med leukemi. I Malou efter tio idag pratade Malou von Sivers med barncancerläkaren Olle Björk och canceröverleveraren Freja Löthén, som är 12 år. Sedan dess har hyllningar till Freja strömmat in på Tv4:s Facebooksida. När jag hör Frejas historia kan jag inte låta bli att imponeras av hennes mod.

Det började med att Freja fick en hård kram av en kompis. Hon fick ont i ryggen och revbenet. När smärtan inte gav med sig förstod man att något var fel. Efter flera undersökningar kom tillslut svaret; leukemi.

– Jag tänkte mest, nej, jag kommer tappa håret. Jag tyckte det var jobbigt att jag skulle se sjuk ut, säger Freja i klippet.

Sedan följde en tuff behandling med cellgifter. Vissa dagar orkade Freja bara äta ett salladsblad och mådde väldigt illa. Men när Malou frågar om hon någonsin tänkte att hon inte skulle klarade det skakar Freja på huvudet.

– Jag tänkte mig att jag skulle bli frisk.

När behandlingen började fixade familjen en peruk åt Freja. Men det blev aldrig att hon använde den. Hon hade ändrat sig och ville inte längre dölja att hon var sjuk.

– Jag köpte mycket hattar istället, jag älskar hattar!

Nu har det gått två år sedan Freja fick sin diagnos. Idag äter hon medicin i tablettform och åker på läkarkontroll en gång i månaden, om allt går som planerat är hon helt klar med behandlingen lagom tills hon börjar sjuan.

När Freja blir stor vill hon bli forskare och hjälpa andra som är med om samma sak. Hon har redan fått gjort ett litet studiebesök i ett laboratorium.

Bild TV4

Skärmavbild 2015-11-23 kl. 17.30.16

Jag säger heja!!! Både till Olle Björk och till Freja. Båda är hjältar som förtjänar att hyllas.
Publicerad av Newsner Familj, gilla gärna