Frisläppte Johans första ord efter fångenskapen: ”Jag vill tacka Sverige”

För svenske Johan Gustafsson förvandlades motorcykelsemestern i Mali 2011 till en mardröm. När han besökte en restaurang i Timbuktu blev han kidnappad av terrorgruppen al-Qaida, och har levt i fångenskap sedan dess.

I måndags landade han äntligen hemma i Sverige – och har nu uttalat sig för media för första gången.

”Jag vill tacka min familj och alla som skänkt mig en tanke”, säger han i ett uttalande till TT.

I måndags fick äntligen kidnappade Johan Gustafsson, 42, från Värnamo träffa sin familj – som en fri man.  På Arlanda väntade hela Johans familj, som nu i 5 år kastas mellan hopp och förtvivlan, kring Johans öde.

– Vi är så tacksamma och glada. Hoppet hade vi ännu kvar men det var inte mycket, säger Mari-Anne Gustafsson, Johans mamma, till Aftonbladet

Nu har även Johan själv gjort ett uttalande till TT, skriver Sydsvenskan:

“För några dagar sedan satt jag ensam och isolerad i Sahara. I dag sitter jag här tillsammans med min familj. Jag är hemma. Jag vill tacka min familj och alla som skänkt mig en tanke. Jag vill tacka Sverige som land för vad de har gjort. Jag mår bra, jag mår bättre än bra och skägget det behåller jag tills syskonbarnen får ta hand om det. Tack. ”

Familjen har åkt till en lugn plats för att ta hand om sin Johan. För Johan blir det även extra roligt, då hans familj har växt under fångenskapen. Han har nämligen fyra nya syskonbarn att träffa.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström kommenterade frisläppning av Johan i ett pressmeddelande.

– Det är med stor glädje som jag kan meddela att Johan Gustafsson har frisläppts och kan återvända till Sverige. Johans situation har berört många av oss och omfattande ansträngningar har gjorts för att få honom frisläppt. 

Enligt Margot Wallström är Johans frigivning ett resultat av samarbetet mellan Utrikesdepartementet, polisens nationella operativa avdelning (NOA) samt svenska och utländska myndigheter.

Välkommen hem, Johan! 

Foto: Simon Stanford/TT

Publicerad av Newsner familj