Gambia förbjuder kvinnlig könsstympning.

Världshälsoorganisationen, WHO, beräknar att tre miljoner flickor könsstympas varje år och Unicef uppskattar att minst 125 miljoner flickor och kvinnor i världen är könsstympade.

Men nu har ett land där det tidigare varit tillåtet med kvinnlig könsstympning infört ett förbud. Det västafrikanska landet Gambias president Yahya Jammeh har nu förbjudit kvinnlig omskärelse, rapporterar Aftonbladet.

”Det ska inte skäras i gambiska kvinnors könsorgan!” ska president Yahya Jammeh ha sagt i ett uttalande. Något som bekräftas av landets informationsminister.

”Jammeh har de senaste minuterna förklarat att kvinnlig omskärelse är förbjudet i Gambia med omedelbar verkan!!!” skriver landets informationsministern Sheriff Bojang i ett inlägg på Facebook.

Förbudet, som uppges gälla med omedelbar verkan, bekräftas också av kampanjgrupper som jobbat hårt för att få bort kvinnlig könsstympning. Nu vill de att det ska lagstiftas om förbudet.

– President Jammehs tillkännagivande skickar ett tydligt budskap till världen, men genom att snabbt få till stånd en lag kommer en ännu starkare signal att sändas ut, säger aktivisten Jaha Dukureh till Reuters och konstaterar samtidigt att ett förbud är nödvändigt för att rädda ”ett oräkneligt antal liv i Gambia”.

Kvinnlig könsstympning innebär alltid smärta och blödning, och omedelbara medicinska komplikationer som svårighet att urinera kan uppstå. Långsiktiga medicinska komplikationer kan också uppstå och beror på vilken typ av ingrepp som gjorts, skriver Wikipedia.

Newsner står upp för kvinnors rättigheter, gilla gärna om du också gör det.