Glädjebeskedet: 91-åriga Göran får bo kvar på äldreboendet

91-åriga Göran Klintmyr fick besked om att han skulle kastas ut från äldreboendet, eftersom att det var hustruns specialboende och hon precis dött. Men efter att Görans fall uppmärksammades i media riktades hård kritik mot Gislaveds kommun som tagit beslutet. Nu har de svarat, tack vare kommunens motståndare får Göran bo kvar. 

Efter att ha stått fast vid sitt beslut om att 91-åriga Göran Klintmyr inte skulle få bo kvar på äldreboendet efter hustruns död ber socialnämnden nu om ursäkt. 
”Fastän ingen gjort något formellt fel, så har det ändå blivit fel för Göran, vilket jag beklagar djupt”, skriver Maria Gullberg Lorentsson, ordförande i Gislaveds kommuns socialnämnd till Expressen.

Det var i april i år som Görans hustru Birgit, 88, gick bort. Då hade parit bott tillsammans på ett äldreboende i Gislaveds kommun i några få månader. Anledningen till att de flyttade dit var för att Göran inte hade möjlighet att ge Birgit det omhändertagande hon behövde, eftersom att hon var sjuk. Men eftersom att paret inte ville bo ifrån varadra beviljades Göran som medboende på hemmet. 

Då båda flyttade in där gjorde de sig av med en stor del av deras möblemang för att få plats. När Birgit senare gick bort fick Göran beskedet om att han hade tre månader på sig att flytta ut, eftersom att han bara var medboende. 

Först uppmärksammandes nyheten av Smålands Dagblad, och sedan spred det sig som en löpeld och många sympatier väcktes runt om i landet. Det resulterade i ett mejl från socialnämndens ordförande Maria Gullberg Lorentsson till Expressen, där beklagar hon fallet. 
”Vi i Gislaveds kommun inte ‘kastar ut några äldre från deras boende'”, skriver hon och fortsätter:

”Vi har möte med socialnämnden i morgon (tisdag, reds.anm.) och jag kan inte, och ska inte, gå händelserna i förväg men jag har svårt att tro något annat än att Göran får bo kvar, där han bor i dag, om det är hans vilja och önskan”, lyder mejlet. 

Enligt Expressen ska kommunen nu se över rutinerna så att fler slipper hamna i Görans sits. 

 

Tack vare att så många stod upp för Göran och höjde sin röst så tog kommunen tag i saken. Vi är glada att 91-åriga Göran slipper leta boende. Dela gärna för att hylla alla som stod upp för honom.

 

 
 

Läs mer om...