Glädjebeskedet för svenska bönder: Nu höjs mjölkpriset

Ett glädjebesked för våra svenska bönder! Från och med den 1 september höjer Arla mjölkpriset med 11,8 svenska öre. En strålande nyhet för våra hårt pressade bönder.

– Det är glädjande att kunna höja avräkningspriset för våra hårt pressade ägare, säger Arlas presschef Daniel Emilson till Lantbrukets Affärstidning.

 

 

 

 

 

Mellan åren 2005 och 2014 har antalet svenska mjölkbönder nästan halverats. 2005 fanns det 8 500 företag och nio år senare ungefär 4 400 stycken. Det skriver Dagens Nyheter. Vad siffran ligger på i dag är oklart, men den fortsätter att sjunka. 

– Kör vi på som vi gör nu, med den prissättning som är, kommer ytterligare 50 till 70 procent av de svenska mjölkbönderna att vara borta inom några år, har mjölkbonden Birger Andersson tidigare sagt till Dagens Nyheter.

Att mjölkpriset från och med den 1 september kommer att höjas blir därmed ett glädjande trendbrott för våra svenska bönder. Marknaden ska även den ha stabiliserats och visat en uppåtgående trend vad gäller pris.

– Vi har en längre tid nu kunnat se att marknaden stabiliserar sig och i vissa fall stärks. Till exempel ser vi en större aktivitet på industrimarknaden, vilket märktes på den senaste auktionen på Global Dairy Trade (GDT). Mjölkproduktionen sjunker i Europa och priset på hårdost har stigit. Det gynnar också marknaden, säger Arlas presschef Daniel Emilson till Lantbrukets Affärstidning.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.