Glädjebeskedet: Svenskarna dricker mer mjölk – nu får våra bönder mer betalt

Här är en glädjande sommarnyhet för våra svenska bönder! Tack vare att svenskarna dricker mer mjölk har efterfrågan på mjölk och grädde ökat kraftigt. Det innebär att majoriteten av våra svenska bönders ersättning kommer att höjas med cirka en krona per kilo från förra året. Det skriver DT.

Mellan åren 2005 och 2014 halverades nästan antalet svenska mjölkbönder. 2005 fanns det 8 500 företag och nio år senare ungefär 4 400 stycken. Det skriver Dagens Nyheter. Vad siffran ligger på i dag är oklart, men den fortsätter att sjunka.

– Kör vi på som vi gör nu, med den prissättning som är, kommer ytterligare 50 till 70 procent av de svenska mjölkbönderna att vara borta inom några år, har mjölkbonden Birger Andersson tidigare sagt till Dagens Nyheter.

Men ett trendbrott har kunnat skönjas. I september förra året höjdes mjölkpriset och då kunde man också se att marknaden stabiliserats. Nu kommer nya glädjebesked för våra hårt pressade bönder. Arla och Skånemejerier höjde sina bönders ersättning med cirka 19 öre den 1 juli, och Norrmejerier kommer från och med augusti och september höja med 10 respektive 20 öre per kilo mjölk. Det berättar DT.

– Efterfrågan är stor på svenska produkter och det har gjort att man har kunnat höjt priserna. Det återspeglar sig också i hur mejerierna kan betala mjölkbönderna, säger Jonas Carlberg, chef på LRF Mjölk i en intervju med Sveriges Radio.

Höjningen innebär att majoriteten av våra svenska bönders ersättning kommer att höjas med cirka en krona per kilo från förra året.

Mer pengar till våra svenska bönder är ju omöjligt att inte gilla. Dela vidare om du också stöttar Sveriges lantbrukare!