Göran, 91, slängdes ut från äldreboendet – efter att hustrun Birgit dött

Bara sex timmar efter att 91-åriga Görans fru Birgit gått bort fick han besked om att han skulle kastas ut från äldreboendet. Detta för att han beviljats som medboende till Birgit när hon var vid liv. 
– Det är omänskligt att köra ut min far på det här sättet. Vi hade inte ens hunnit begrava mamma förrän pappa fick reda på att han var tvungen att flytta, säger sonen Lars Klintmyr. 

I våras fick Göran Klintmyrs hustru Birgit en plats på ett ålderdomshem i Gislaved, eftersom att 91-åriga inte kunde hjälpa henne på samma sätt som tidigare. Dock ville paret fortfarande bo tillsammans, vilket gjorde att Göran fick tillstånd att flytta med som medboende på hemmet. 

I slutet av april i år gick 88-åriga Birgit bort, och inte nog med att Göran skulle bearbeta sorgen så fick han ett chockbesked. 
– Det kom in en föreståndare sex timmar efter att hon dött och sa att han hade tre månader på sig att flytta, säger sonen Lars Klintmyr till Smålands Dagblad

Förutom att Göran vid 91 års ålder får leta nytt boende får han också sätta igång att ordna med möblemang, eftersom att paret sålde mycket av sina ägor när de flyttade in på boendet. Men detta är inget som kommunen och boendet ser över, de hänvisar istället till att Göran kan överklaga beslutet. 

Då Göran är gammal menar han att han inte orkar flytta runt mer, därför har han skickat in en biståndsansökan, men än så länge står kommunen fast vid sitt beslut. 

Efter att nyheten uppmärksammats i media har socialnämnden i Gislaved tagit upp frågan om en medboende kan få bo kvar efter att partnern avlidit.
– Egentligen har han inte fått sörja sin hustru. Han har svårt att sova på nätterna, för han tänker på det här hela tiden. Det är synd att man ska få hålla på med det här, säger Lars till Smålands Daglad

Att en 91-årig man som förlorat sin hustru ska behöva hamna i den här situationen på grund av ett system är fruktansvärt. Nu hjälps vi åt att uppmärksamma det här så att kommunen kan ändra reglerna. Dela gärna för att lyfta frågan för Göran och andra pensionärer.