Grannarna tog saken i egna händer. Nu har de halverat brottsligheten i byn.

På den ångermanländska landsbygden är det högst ovanligt att se polisbilar patrullera omkring om nätterna. Men är det glest med poliser kan man alltid ta saken i egna händer – precis så som de här byborna har gjort. Deras initiativ ”Byavakten” har nu visat sig vara högst effektivt för att förebygga brott.

De kör 10-12 mil om nätterna för att skrämma bort inbrottstjuvar och hjälpa polisen hålla lugn på landsbygden.

Byavakterna ingriper inte själva – men tack vare att de bara syns där ute har brottsligheten halverats i området i norra Ångermanland som innefattar 350 hushåll.

– Varje minut är det värt det. Man vet att man gör en bra insats här på landsbygden, säger Lars Blomén, ordförande i Boteåbygdens byavakt, till Brottsplats Sverige.

De boende i området hjälps åt tillsammans och varje förare cirkulerar ungefär 20 nätter om året. Polisen uppskattar också den ideella hjälpen.

– Det man gör nu från högsta ord från polisens sida är att man uppmuntrar det här. Man har sett värdet i det här och talar om för människor att du gör ett bra jobb som hjälper oss i brottsbekämpandet, säger Bengt Forsell, polisinspektör i Kramfors, till Brottsplats Sverige.

Här kan du se när Brottsplats Sverige är på besök hos ”Byavakten” i Ångermanland:

Tycker du att det här var ett bra initiativ? Dela gärna vidare så att vi tillsammans kan gå ihop och hjälpas åt att förebygga ännu fler brott.

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna