Gratis broddar har gett tryggare pensionärer – har sänkt antalet halkolyckor med en tredjedel

Att dela ut gratis broddar till pensionärer är ett koncept som flera kommuner anammat de senaste två åren. Fagersta, Kungsör, Hallstahammar och Norberg, i mellersta Sverige var några av de kommuner som var först på bollen, sedan hakade även Oskarshamn och fler städer söderut på tåget.

Och initiativet har gett resultat, åtminstone i Göteborg där det gjorts en studie som visar att halkolyckorna bland pensionärer minskat med hela 36 procent sedan införandet, det skriver SVT.

Antalet halkolyckor bland pensionärer i Göteborg har minskat med 36 procent jämfört med antalet fyra år innan införandet av gratis broddar. Det visar en studie som gjorts vid Karlstads universitet.

Gratis broddar minskade halkolyckorna

Robin Holmberg från Trollhättan skrev ett examensarbete på Mastersnivå, vid instutionen för Hälsa, natur- och teknikvetenskap, som studerade effekterna av Göteborgs subventionerade broddar i Göteborg.

– I genomsnitt under de här åren hämtade 62 procent av de som hade rätt till broddar ut dem och det verkar alltså ha gett effekt, säger Robin Holmberg som arbetar som risk- och säkerhetskonsult till SVT.

Gratis broddar dras in
Foto: Claudio Bresciani / TT

Kommunen vill sluta dela ut gratis broddar

De subventionerade broddarna blev dock en kort historia i Göteborg, då kommunpolitikerna valt att dra in dem.

– Broddar ingår inte i vårt uppdrag. Vi har däremot ett tydligt ansvar för skolan och vi väljer att lägga resurserna där, säger Axel Josefsson, (M), kommunalråd i Göteborg till SVT.

Halkolycka
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT. OBS: Personen på bilden har ingenting med artikeln att göra.

Tycker du att fler kommuner borde dela ut gratis broddar? Dela gärna artikeln för att uppmuntra fler att göra det.