Årets kvinna utsedd: ”Det är överväldigande”

För några månader sedan var 16-åriga Greta Thunberg en ensamvarg som slet med sin autism. Men när hon valde att använda den till sin fördel för någonting hon brann för så hände något.

Idag vet inte bara stora delar av världen vem hon är, de vill efterlikna henne och följa hennes fotspår.

Gretas frivilliga kamp för klimatet har gjort att hon fick tala på FN:s klimatmöte, samt att hon föreläst och hållit i demonstrationer världen runt. För det har hon nu fått motta Expressens utmärkelse ”Årets kvinna 2019”.

– Jag tror inte att jag är någon särskild person, men jag har ett moraliskt ansvar att göra vad jag kan för att vända utvecklingen och få folk att förstå vad som händer om vi inte förändrar vårt beteende, säger 16-åringen till Expressen.

Hur går man som en helt vanlig, okänd 16-åring, till en av världens mest uppmärksammade kvinnor på bara några månader? Greta Thunberg vet svaret.

Allt började med Gretas oro inför klimatet. För att få folk att engagera sig mer i frågan kom hon på att hon skulle göra något för att rikta uppmärksamheten dit. Greta började strejka från skolan, för att sitta utanför riksdagshuset med protestskyltar gällande klimatet.

Det dröjde inte länge innan media uppmärksammat vad 16-åringen höll på med. Men det visade sig också att Greta hade en hel del att lära världen, med sina kunskaper om klimatet.

– Jag tror inte att jag är någon särskild person, men jag har ett moraliskt ansvar att göra vad jag kan för att vända utvecklingen och få folk att förstå vad som händer om vi inte förändrar vårt beteende, säger Greta till Expressen.

Greta om att bli Årets kvinna 2019: ”Det är överväldigande”

Idag skriver alla om Greta. Hon har hyllats av bland annat den norska prinsessan, kulturministern, och världsartisten Bono, och nu kan hon även titulera sig som ”Årets kvinna 2019”.

– Det är överväldigande. För ett tag sedan hade jag aldrig kunnat föreställa mig det här. Det känns också roligt att en klimatmänniska utses till detta. Det är en enorm ära och det är kul att få bekräftelse på att det jag gör verkar ha en inverkan, säger hon till Expressen.

Andra kvinnor på listan över ”Årets kvinnor”

Ebba Busch Thor

Isabella Löwengrip

Frida Karlsson

Dagny Carlsson

Mia Skäringer

Annie Lööf

Kronprinsessan Victoria

Angela Gui

Nilla Fischer

Isabella Löwengrip

Sara Danius

Se hela listan här.

 

Dela för att hylla denna svenska 16-åring, och gratulera henne till utmärkelsen.